Επανέρχεται το επιτρεπόμενο όριο ύψους για τα κτίρια στο Παρίσι
Επανέρχεται το επιτρεπόμενο όριο ύψους για τα κτίρια στο Παρίσι

Επανέρχεται το επιτρεπόμενο όριο ύψους για τα κτίρια στο Παρίσι

Η απαγόρευση δόμηση ουρανοξυστών ακολουθεί τις αντιδράσεις για την κατασκευή του Tour Triangle
RE+D magazine
13.06.2023

Το Παρίσι επέβαλε εκ νέου όριο ύψους για νέα κτίρια στην πόλη, μετά την αμφιλεγόμενη κατασκευή του πύργου Tour Triangle που σχεδιάστηκε από το ελβετικό στούντιο Herzog & de Meuron. Το όριο ύψους, που ανακοινώθηκε στις 5 Ιουνίου, θα περιορίσει τα νέα κτίρια στη γαλλική πρωτεύουσα σε ύψος 37 μέτρων ή 12 ορόφους.

Η απόφαση επαναφέρει τον πολεοδομικό νόμο που εισήχθη το 1977, μετά την κατασκευή του Tour Montparnasse, ενός πύργου γραφείων ύψους 210 μέτρων από τους αρχιτέκτονες Eugène Beaudouin, Urbain Cassan και Louis Hoym de Marien, που επίσης αμφισβητήθηκε έντονα.

Το όριο ύψους του 1977 ίσχυε μέχρι το 2010. Ανατράπηκε από τον πρώην δήμαρχο Bertrand Delanoë, ο οποίος επέβαλε ένα όριο 180 μέτρων για πύργους γραφείων και 50 μέτρων για οικιστικές κατασκευές.

Η απαγόρευση επανατέθηκε στο πλαίσιο του Τοπικού Βιοκλιματικού Πολεοδομικού Σχεδίου της δημάρχου Anne Hidalgo, το οποίο στοχεύει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα στο Παρίσι. Προωθήθηκε, επίσης, από την κατασκευή πύργου Tour Triangle, σε σχήμα πυραμίδας, η οποία ξεκίνησε το 2021 και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2026.

herzog-de-meuron-tour-triangle_dezeen_1704_col_0-852x468.jpg

Φωτορεαλιστικό Herzog & de Meuron


Η κατασκευή του, η οποία αντιμετώπισε αντιδράσεις και καθυστέρησε 12 χρόνια λόγω διαφόρων νομικών και σχεδιαστικών διαμαχών, έχει γίνει το επίκεντρο της προσπάθειας του συμβουλίου να περιορίσει τα ύψη των κτιρίων, παράλληλα με τους ουρανοξύστες Tours Duo ύψους 180 και 125 μέτρων του Jean Nouvel. .

Μόλις ολοκληρωθεί, το Tour Triangle θα είναι το τρίτο ψηλότερο κτίριο της πόλης (φωτορεαλιστικό στην εικόνα) . Η τραπεζοειδής μορφή του σημαίνει ότι από το κέντρο του Παρισιού θα θυμίζει ένα λεπτό πύργο, αλλά από ανατολικά και δυτικά θα φαίνεται όλο το πλάτος του. Στο εσωτερικό του θα περιέχει ένα ξενοδοχείο και γραφεία, μαζί με ένα συνεδριακό κέντρο, καταστήματα και εστιατόρια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, η απαγόρευση είναι μέρος ενός ευρύτερου «βιοκλιματικού» σχεδίου για την πόλη που η Hidalgo είπε ότι στοχεύει να διασφαλίσει ότι το Παρίσι θα παραμείνει «ελκυστικό και ευχάριστο τα επόμενα χρόνια, παρά την επιτάχυνση της ανόδου της θερμοκρασίας». Ανέφερε επίσης ότι ο αγώνας για την απαγόρευση ηγήθηκε από τον σύμβουλο των Πρασίνων Émile Meunier.

Στο Twitter, ο Meunier χαρακτήρισε την κίνηση ως «ιστορική».

«Το νέο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του Παρισιού σηματοδοτεί το τέλος των πύργων και επιστρέφει τα κτίσματα σε λογικό ύψος», έγραψε.

Πηγή: Dezeen