Ενεργειακά έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Ενεργειακά έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ενεργειακά έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

RE+D magazine
16.06.2023

Το "πράσινο φως" για τρία μεγάλα ενεργειακά έργα άναψε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου «Κατασκευή και Λειτουργία τριών Αποθηκευτικών Σταθμών Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ονομαστικής ισχύος 125 MW και συνολικής χωρητικότητας 300 MWh», της εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικά Πετρέλαια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Ε.», που θα εγκατασταθεί στη θέση «Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις ΕΛ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ)», Δ. Κορδελιού – Ευόσμου, Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία τριών  σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση συσσωρευτών (Σταθμός 25MW/50MWh, Σταθμός 50MW/100MWh & Σταθμός 50MW/150MWh) συνολικής ισχύος 125MW και συνολικής χωρητικότητας 300MWh που θα εγκατασταθεί στη θέση “ΕΛ.ΠΕ. – Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ)” στα γεωγραφικά όρια της Κοινότητας Ευόσμου, του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Η αρχή λειτουργίας του αποθηκευτικού σταθμού συσσωρευτών βασίζεται στη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε χημική, η οποία αποθηκεύεται, και σε επόμενο χρόνο μετατρέπεται εκ νέου σε ηλεκτρική. Τεχνολογία αποθήκευσης του σταθμού είναι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (liion), ειδικότερου τύπου λιθίου – φωσφορικού σιδήρου(LFP ή LiFePO4).

Η συνολική ονομαστική ισχύς του σταθμού είναι 125 MW και η συνολική χωρητικότητα 300 MWh και θα αποτελείται από συστοιχίες αποθήκευσης μπαταριών λιθίου τύπου LFP, μετατροπείς συνεχούς – εναλλασσόμενου ρεύματος, υποσταθμούς ΜΤ/ΧΤ, εσωτερικό δίκτυο διανομής ΜΤ και υποσταθμό ΥΤ/ΜΤ GIS πλήρως στεγασμένο στο εσωτερικό κτηρίου, σύγχρονο σύστημα εποπτείας, ελέγχου και διαχείρισης των επιμέρους συνιστωσών έγχυσης/απορρόφησης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο (BMS συσσωρευτών, SCADA και σύστημα EMS) και λοιπό εξοπλισμό που θα εξασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία και ενσωμάτωση στο σύστημα SCADA και AGC του ΕΣΜΗΕ για την απρόσκοπτη συμμετοχή του σταθμού στις αγορές του Target Model. 

Όσον αφορά στα έργα διασύνδεσης, για την εγκατάσταση του εν λόγω σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτηθεί επέκταση του δικτύου του αρμόδιου λειτουργού της αγοράς που θα αποτελείται από έναν Υποσταθμό Ανύψωσης Τάσης.

Ο εν λόγω Υποσταθμός αποσκοπεί στη ανύψωση της τάσης από το επίπεδο Μέσης Τάσης, που χρησιμοποιείται εντός του σταθμού, στο επίπεδο Υψηλής Τάσης του συστήματος μεταφοράς/απορρόφησης προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σύνδεση του σταθμού στο σύστημα μεταφοράς του αρμόδιου λειτουργού της αγοράς. Ο Υποσταθμός Ανύψωσης Τάσης θα κατασκευαστεί εντός του γηπέδου εγκατάστασης του αποθηκευτικού σταθμού, ο οποίος θα συνδεθεί στην υπάρχουσα εναέρια γραμμή μεταφοράς 150kV Εύοσμος – ΜΕΛ διπλού κυκλώματος, βαρέος τύπου, η οποία διέρχεται εντός του γηπέδου.