Ελκυστικός προορισμός για ξένους η πολυτελής κατοικία στην Ελλάδα
Ελκυστικός προορισμός για ξένους η πολυτελής κατοικία στην Ελλάδα

Ελκυστικός προορισμός για ξένους η πολυτελής κατοικία στην Ελλάδα

RE+D magazine
08.02.2024

Ισχυρή εμπορική δυναμική λόγω της έλλειψης επαρκούς σχετικού αποθέματος εξακολουθούν να εμφανίζουν οι πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα όπως και οι μεγαλύτερες κατοικίες με χαρακτηριστικά κατασκευής και σχεδιασμού υψηλών προδιαγραφών σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην πρόσφατη έκθεση της “Greek Real Estate Market Accelerating success. Sectorial Market Trends” η Colliers Greece.

Η χαμηλή ποιότητα του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος και η έλλειψη υψηλής αξιολόγησης ενεργειακής απόδοσης θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη κτιρίων πρώτης κατηγορίας και για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υφιστάμενων κατοικιών. Νέες αστικές υποδομές και έργα ανάπτυξης θα αυξήσουν το ενδιαφέρον για περιοχές όπως η περιφέρεια του Ελληνικού και η Αθηναϊκή Ριβιέρα, καθώς και οι ζώνες που εξυπηρετούνται από τους επερχόμενους νέους σταθμούς του μετρό.

col1.jpg

Η Ελλάδα αναμένεται να εξακολουθήσει να είναι ένα σχετικά φθηνό και ελκυστικό μέρος για τους ξένους αγοραστές κατοικιών. Μένει να δούμε πώς οι πληθωριστικές πιέσεις και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, που προκαλούνται από τα γεωπολιτικά γεγονότα, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την οικονομία και κατά συνέπεια την τοπική συναλλακτική και αναπτυξιακή δραστηριότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές οποιαδήποτε πιθανή διόρθωση στην τιμολόγηση λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και του κόστους ζωής θα είναι πιο ήπια βραχυπρόθεσμα. 

Η Golden Visa ανακτά το θετικό της momentum

Από την έναρξη του προγράμματος το 2013, οι συναλλαγές έχουν αυξηθεί εκθετικά.

Το πρόγραμμα Greece Golden Visa αναμένεται να ευνοήσει κυρίως συναλλαγές πιο πολυτελών οικιστικών ακινήτων, τόσο για προσωπική χρήση όσο και για εμπορική εκμετάλλευση, σε ορισμένες ελκυστικές περιοχές της Αθήνας αλλά και σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς και hotspots.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, το ελληνικό κράτος έχει εγκρίνει περίπου περισσότερες από 13.000 Χρυσές Βίζες σε επενδυτές ακινήτων. Με την καταμέτρηση των μελών της οικογένειας του επενδυτή, έχουν χορηγηθεί συνολικά περίπου 28.700 άδειες διαμονής μέσω του προγράμματος Golden Visa.

col2.jpg

Οι αγοραστές προέρχονται κυρίως από την Κίνα, την Τουρκία, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Επενδυτές από την Κίνα έχουν πραγματοποιήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των αγορών (περίπου 6.400 ακίνητα). Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια, αργή αλλά σταθερή, αύξηση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται από επενδυτές από άλλες χώρες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι πρόσφατα, οι συναλλαγές golden visa αφορούσαν συνήθως παλαιά και διάσπαρτα ακίνητα, ενώ τώρα, στην αγορά παρατηρείται η εισαγωγή ακινήτων ειδικά σχεδιασμένων για να πληρούν τα πρότυπα και τις προδιαγραφές golden visa για την προσέλκυση επενδυτών κάθε είδους εθνικότητας.

c3.jpg

Τα πρώτα στοιχεία για τους πρώτους 3 μήνες του 2023 δείχνουν ότι, συνολικά 2.015 ξένοι επενδυτές ακινήτων έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια διαμονής (Golden Visa) και περισσότεροι από 5.800 κατά τους τελευταίους 12 μήνες (Απρίλιος 2022 - Μάρτιος 2023). Βέβαια σε αυτό συνέβαλε και ο διπλασιασμός από τον Αύγουστο του 2023 στο ελάχιστο όριο επένδυσης για την εξασφάλιση της άδειας από 250.000 σε 500.000 ευρώ στον κεντρικό, βόρειο και νότιο τομέα της Περιφέρειας Αττικής, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη και μάλιστα μέσω της αγοράς μόνο ενός ακινήτου και όχι περισσότερων, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους 12 μήνες εκδόθηκαν 1.902 νέες άδειες Golden Visa και περίπου 3.900 είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Ενδεικτικά, μόνο το πρώτο δίμηνο του 2023 υποβλήθηκαν 1.446 νέα αιτήματα Golden Visa, αύξηση 252% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, όταν τα αιτήματα δεν είχαν ξεπεράσει τις 411. Ταυτόχρονα, 574 νέες άδειες εκδόθηκαν, σημειώνοντας αύξηση 101% από τις 286 άδειες που εκδόθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους πέρυσι.