Εκρηκτική άνοδος στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα τον Οκτώβριο
Εκρηκτική άνοδος στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Εκρηκτική άνοδος στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Αυξήθηκε κατά 47,1% ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση 8,6% των διαθέσιμων καταχωρήσεων σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA.
Ειρήνη Θεοφανίδου
30.11.2023

Εξετάζοντας την πληρότητα τα δύο τελευταία χρόνια σε σύγκριση με το 2019, ο Οκτώβριος του 2023 ήταν εύκολα ένας από τους μήνες με τις καλύτερες επιδόσεις αναφέρει η AirDNA.

Οπως λέει σε πρόσφατα στοιχεία της στις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, η πληρότητα του Οκτωβρίου αντανακλά την έκρηξη των ταξιδιών εκτός εποχής από το 2019, καθώς και τον λιγότερο ευπρόσδεκτο αντίκτυπο της αύξησης της προσφοράς στην πληρότητα.

Οι 8 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν διψήφια αύξηση πληρότητας τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το 2019 λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας των ταξιδιών εκτός εποχής. Ειδικότερα, πέντε χώρες ξεχώρισαν, με επίπεδα πληρότητας που ξεπέρασαν το 2019 κατά περισσότερο από 20%: Ισπανία (+23,3%), Πορτογαλία (+27,2%), Ελλάδα (+31,6%), Ιταλία (+33,2%) και Κροατία (+33,6%).

Κάτω από τα επίπεδα προσφοράς πριν από την πανδημία και η επιτάχυνση της ζήτησης για ταξίδια εκτός εποχής οδήγησαν σε εκπληκτικές επιδόσεις πληρότητας στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Από τον Οκτώβριο, οι διαθέσιμες λίστες σε σύγκριση με το 2019 μειώθηκαν κατά 0,1% στην Πορτογαλία, 0,7% στην Ισπανία και 8,4% στην Ιταλία. Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση του Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά 36,1% στην Πορτογαλία, 20,6% στην Ισπανία και 29,9% στην Ιταλία σε σύγκριση με το 2019.

Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 47,1% στην Ελλάδα, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ την αύξηση 8,6% των διαθέσιμων καταχωρήσεων και είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αύξηση της πληρότητας. Σημειώνεται ότι υπήρχαν αρκετές άλλες χώρες όπου η ζήτηση αυξήθηκε περισσότερο από 40% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το 2019: Γερμανία (+40,2%), Νορβηγία (+42,1%), Αυστρία (+42,8%), Πολωνία (+42,9%) και Γαλλία (+60,5% — ίσως εν μέρει χάρη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι που διοργανώθηκε από διάφορες γαλλικές πόλεις τον Οκτώβριο).

Ενώ η σύγκριση της πληρότητας του Οκτωβρίου 2023 με το 2019 υπογραμμίζει πόσο δημοφιλή έχουν γίνει τα ταξίδια εκτός εποχής μετά την πανδημία, η σύγκρισή τους με πέρυσι υπογραμμίζει πώς η αύξηση της προσφοράς συνέβαλε στη μείωση των ποσοστών πληρότητας.

Μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, 13 σημείωσαν μείωση πληρότητας σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο. Ορισμένες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία και η Σουηδία, έχουν μειώσει την πληρότητα σε ετήσια βάση για σχεδόν ένα χρόνο τώρα, αλλά χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις αρχίζουν να βλέπουν την πληρότητα σε ετήσια βάση να μειώνεται ή να μειώνεται . Με την προσφορά να αγγίζει τη ζήτηση, η μείωση της πληρότητας σε ετήσια βάση μπορεί να γίνει πιο διαδεδομένη τάση σε όλη την Ευρώπη.

airdna-20european countries.jpg