COP27: σφίγγει ο κλοιός γύρω από το δομημένο περιβάλλον
COP27: σφίγγει ο κλοιός γύρω από το δομημένο περιβάλλον

COP27: σφίγγει ο κλοιός γύρω από το δομημένο περιβάλλον

Ισχυρή η θέση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην εύρεση άμεσων και αποτελεσματικών λύσεων
Βάλια Πολίτη
14.11.2022

Η ετήσια σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών (COP27) για το κλίμα ξεκίνησε στην πόλη-θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Sharm el-Sheik της Αιγύπτου, με συμμετοχή κυβερνήσεων, περιβαλλοντικών ομάδων, επιστημόνων και επικεφαλής επιχειρήσεων.

Κατά την περσινή COP26, η οποία έλαβε χώρα στη Γλασκώβη, οι χώρες απέτυχαν να ορίσουν τα μέτρα που θα διατηρήσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 1,5°C. Και, ενώ συμφώνησαν να αναθεωρήσουν άμεσα τις εθνικές δεσμεύσεις τους (αντί της αρχικά προγραμματισμένη πενταετία) για την επίτευξη αυτού του στόχου, λιγότερες από 25 από τις 193 χώρες έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής νέα εθνικά σχέδια. Επιπλέον, οι γεωπολιτικές και οικονομικές αναταραχές και η αποτυχία των πλούσιων, ρυπογόνων χωρών να βοηθήσουν τις φτωχές, ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής υπερτονίζουν την προβλεπόμενη αποτυχία.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της COP27, ένας σημαντικός αριθμός διεθνούς φήμης αρχιτεκτόνων δήλωνε απαισιόδοξος, αναφορικά με το μέλλον της κλιματικής αλλαγής, εκφράζοντας απογοήτευση για τον αργό ρυθμό της παγκόσμιας δράσης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, καθώς και για την έκβαση και τα αποτελέσματα της COP26.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, η COP27 παραμένει μια σημαντική ευκαιρία, ειδικά για τον τομέα του δομημένου περιβάλλοντος, ο οποίος ευθύνεται για το 40% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με την ιδιωτική πρωτοβουλία να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας αυτής καθώς οι μη-κρατικοί φορείς καλούνται να δώσουν λύσεις, πριν παρέμβει η κυβερνητική εξουσία με την επιβολή νόμων.

«Το δομημένο περιβάλλον έχει ήδη τις λύσεις και τις καινοτομίες για να αλλάξει την τροχιά των τρεχουσών προβλέψεων για την κλιματική αλλαγή» δήλωσε η Cristina Gamboa, Διευθύνουσα Σύμβουλος του World Green Building Council.

«Αυτό σημαίνει ότι στη σημερινή εποχή, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για ανθυγιεινά, αναποτελεσματικά κτίρια με υψηλές εκπομπές».

Στην τρέχουσα COP27 ο κλάδος των ακινήτων και των κατασκευών έχει μια εξαιρετικά ισχυρή παρουσία, με συνολικά περισσότερες από 140 εκδηλώσεις διάσπαρτες σε όλες τις θεματικές ημέρες των 2 εβδομάδων που θα διαρκέσει η συνδιάσκεψη. 

Παράλληλα, οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), οι τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις και οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις COP ως φόρουμ για την εύρεση λύσεων, τη συνεργασία στην εφαρμογή και την υποστήριξη των εθνικών παραγόντων στην πραγματοποίηση των απαραίτητων αλλαγών πολιτικής. 

Η αύξηση των κατασκευών κατά την επόμενη δεκαετία, που προβλέπεται να απογειωθεί στον ταχέως αστικοποιούμενο Παγκόσμιο Νότο, απαιτεί μέτρα και δεσμεύσεις που αφορούν στην ανθεκτικότητα του δομημένου περιβάλλοντος, την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και τη χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Βορράς επικεντρώνεται στη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση και την απεξάρτηση του ενεργειακού δικτύου από τον άνθρακα. 

Η COP26 έμεινε στην ιστορία ως η συνδιάσκεψη των δεσμεύσεων, καθώς αποτέλεσε έναυσμα για ισχυρές δεσμεύσεις του ιδιωτικού τομέα στη δράση για το κλίμα.  Είναι ήδη προφανές ότι η τάση αυτή εδραιώθηκε και θα εξελιχθεί και στην τρέχουσα COP27. Το ερώτημα είναι, πόσο άμεση και αποτελεσματική θα είναι η εφαρμογή τους.