Βαρύ το πλήγμα στο γερμανικό real estate το δ' τρίμηνο 2022
Βαρύ το πλήγμα στο γερμανικό real estate το δ' τρίμηνο 2022

Βαρύ το πλήγμα στο γερμανικό real estate το δ' τρίμηνο 2022

Καταγράφεται πτώση 50% στα deals εμπορικών ακινήτων το τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς σε σύγκριση με το μέσο όρο της πενταετίας σύμφωνα με την BNP Paribas.
Ειρήνη Θεοφανίδου
09.01.2023

Η αγορά ακινήτων της Γερμανίας δέχτηκε βαθύ πλήγμα στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, καθώς οι επενδυτές απέφευγαν τις συμφωνίες λόγω της ραγδαίας αύξησης του κόστους χρηματοδότησης.

Οι συνολικές επενδύσεις στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων της χώρας έφτασαν μόνο τα €9,9 δισ. τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022. Αυτό σημαίνει μείωση 50% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας για την περίοδο, όπως αναφέρεται σε έκθεση της BNP Paribas. Η εξέλιξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο των επιτοκίων, στην αποδυνάμωση της οικονομίας και στον πληθωρισμό ρεκόρ, ανέφερε.

Η επιδείνωση σήμαινε ότι "δεν πραγματοποιήθηκαν πολλές μεγάλες συναλλαγές που βρίσκονταν ήδη σε στάδιο μάρκετινγκ», καθώς το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης οδήγησε σε διαφορά μεταξύ των προσδοκιών των αγοραστών και των πωλητών ως προς τις τιμές", δήλωσε ο Marcus Zorn, διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas Real Estate Γερμανίας.

"Η τάση πιθανότατα θα συνεχιστεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά θα αντιστραφεί στο δεύτερο εξάμηνο", είπε ο ίδιος. Παρόμοια δυναμική σημειώνεται στην αγορά οικιστικών ακινήτων, όπου ο όγκος των συναλλαγών για ολόκληρο το έτος κατέρρευσε κατά 74% σε σύγκριση με το 2021, ανέφερε η BNP σε ξεχωριστή δήλωση.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ακινήτων παλεύουν με μια βουτιά στις αποτιμήσεις και στις συναλλαγές μετά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλους φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής το 2022, ανακόπτοντας την έκρηξη των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που διήρκεσε για περισσότερο από μια δεκαετία.