Δύσκολο το 2023 για τα ακίνητα
Δύσκολο το 2023 για τα ακίνητα

Δύσκολο το 2023 για τα ακίνητα

Οι προτεραιότητες των εταιρειών, σύμφωνα με τη JLL
RE+D magazine
19.01.2023

Δεν είναι μυστικό οι αγορές κινούνται επί της παρούσης σε ένα οικονομικά προσεκτικό και απαιτητικό περιβάλλον. Η οικονομική αβεβαιότητα, αλλά και η αύξηση κόστους αποτελούν μοχλούς πίεσης για τις αποφάσεις που αφορούν στα εταιρικά ακίνητ περιουσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τη JLL, ισχυρές προοπτικές ανάκαμψης διαβλέπονται στο άμεσο μέλλον, πιθανώς ακόμα και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.


Υλοποίηση υβριδικών μοντέλων εργασίας

Είναι σαφές ότι το υβριδικό μοντέλο ήρθε για να μείνει ως μόνιμο χαρακτηριστικό στο εργασιακό τοπίο. Οι εργαζόμενοι το επιζητούν και οι εργοδότες προσπαθούν να ανταποκριθούν ανάλογα, ενώ παρακολουθούν στενά τους ανταγωνιστές τους. Αλλά στην πραγματικότητα, οι περισσότερες εταιρείες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς να διαχειριστούν τα υβριδικά μοντέλα και τι λειτουργεί για αυτές. Για όσους έχουν παγκόσμια χαρτοφυλάκια, προκύπτουν πρόσθετες δυσκολίες, καθώς έχουμε δει ότι η υιοθέτηση υβριδικής εργασίας ποικίλλει ανά χώρα ή ακόμα και ανά περιοχή. 

Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος είναι ακριβώς υπεύθυνος για την εφαρμογή των απαιτούμενων αλλαγών, οδηγώντας σε μια εξέλιξη του ρόλου των ηγετών και στην αύξηση της συνειδητοποίησης των αλληλένδετων ρόλων που θα πρέπει να διαδραματίσουν οι ομάδες διαχείρισης εγκαταστάσεων, HR και τεχνολογίας. 

Το διακύβευμα είναι μεγάλο όταν πρόκειται για σωστή εφαρμογή του υβριδικού συστήματος. Για μια εταιρεία, το να αποδείξει ότι επικεντρώνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, διαθέτοντας μια εταιρική ατζέντα ευθυγραμμισμένη με τις προσδοκίες τους γύρω από την υβριδική εργασία, θα μπορούσε να είναι ένας βασικός παράγοντας διαφοροποίησης. 

Οι αποφάσεις λαμβάνονται ταχύτατα, με μεγάλο αντίκτυπο στα κτίρια. Και αυτός είναι ο λόγος που η εταιρεία συμβούλων πιστεύει ότι το υβριδικό μοντέλο και όλες οι πολυπλοκότητες που το αυτό συνεπάγεται, θα συνεχίσουν να αποτελούν την κύρια πρόκληση, όχι μόνο για το τρέχον, αλλά και για τα επόμενα έτη. 


Λειτουργικό κόστος

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες πιέσεις κόστους, οτιδήποτε υποστηρίζει τη βελτίωση της αποτελεσματικής λειτουργίας των κτιρίων θα βρίσκεται ψηλά στη ατζέντα. Εδώ είναι που η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο για να μπορέσει να συγκεντρώσει και να επεξεργαστεί τα όλο και πιο περίπλοκα δεδομένα που προκύπτουν από τη διαχείριση ακινήτων. 

Η τεχνολογία επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, η οποία τελικά οδηγεί σε ταχύτερη και καλύτερη λήψη αποφάσεων, βελτιώνει τις διαδικασίες και μετασχηματίζει τις λειτουργίες. Η υιοθέτηση τεχνολογιών στον χώρο εργασίας, θα βοηθήσει στην δημιουργία ενός υγειούς, δυναμικού και ελκυστικού περιβάλλοντος εργασίας που είναι ενεργειακά αποδοτικό και αυτοματοποιημένο – και, κυρίως, συμβάλλει στη μείωση του κόστους.