Ο νέος νόμος που επιτρέπει την ιδιοκτησία ακινήτων από μη Σαουδάραβες σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες – κυρίως στη Ριάντ και τη Τζέντα –για τη Μέκκα και τη Μεδίνα προβλέπονται ειδικοί όροι.- αναμένεται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση του κλάδου των ακινήτων και θα προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις για την αύξηση της προσφοράς κατοικιών
Η εφαρμογή του νόμου έχει οριστεί για τον Ιανουάριο του 2026 και αποτελεί επέκταση του υφιστάμενου πλαίσιου που επιτρέπει στους πολίτες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) να κατέχουν ακίνητα για κατοικία ή επενδυτικούς σκοπούς.
Ο Τομέας Ακινήτων Ως Μοχλός Ανάπτυξης
Το 2024, ο τομέας των ακινήτων στη Σαουδική Αραβία υπερδιπλασίασε τη συμβολή του στο ΑΕΠ, ανεβάζοντας τη συμμετοχή του από 5,9% το 2023 σε 12%. Αυτή η θεαματική αύξηση αποδίδεται στη νέα νομοθεσία και στους περισσότερους από 20 κανονισμούς που εισήχθησαν για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Σύμφωνα με την CBRE της Μέσης Ανατολής, το 2024 εκδόθηκαν 192 άδειες ανάπτυξης ακινήτων, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας σημείωσε 3.800 νέες άδειες, καταγράφοντας αύξηση 59% το τέταρτο τρίμηνο.
Ξένες Επενδύσεις σε Μέκκα και Μεδίνα
Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις είναι η δυνατότητα επενδύσεων σε ακίνητα στη Μέκκα και τη Μεδίνα μέσω εισηγμένων εταιρειών. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί βασικό άξονα της Vision 2030 και στοχεύει στην προσέλκυση επενδυτών για την αξιοποίηση των εσόδων από τους προσκυνητές του Χατζ και της Ούμρα.
Παρότι το ανώτατο ποσοστό ξένης ιδιοκτησίας σε εταιρείες που συνδέονται με το Χατζ παραμένει στο 49%, οι επενδυτές μπορούν να συμμετέχουν μέσω του χρηματιστηρίου Tadawul ή μέσω μετατρέψιμων τίτλων. Πάνω από 130 ξένες άδειες επενδύσεων έχουν ήδη χορηγηθεί, καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.
Premium Residency – Η «Πράσινη Κάρτα» της Σαουδικής Αραβίας
Η Premium Residency είναι μια ειδική άδεια παραμονής για αλλοδαπούς, που δίναι την δυνατότητα παραμονής, εργασίας και ιδιοκτησίας. Στόχος είναι η προσέλκυση ειδικευμένων επαγγελματιών, επιχειρηματιών και επενδυτών.
Ξεκίνησε το 2019 και το 2024 επεκτάθηκε με πέντε νέες κατηγορίες, καλύπτοντας ιδιοκτήτες ακινήτων, ταλαντούχους επαγγελματίες και επενδυτές. Η «σαουδαραβική πράσινη κάρτα» αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης της μη-πετρελαϊκής οικονομίας, που αποτελεί θεμέλιο της Vision 2030, και έχει προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον.