Στα… χνάρια της Evergrande και η Shimao Group
Στα… χνάρια της Evergrande και η Shimao Group

Στα… χνάρια της Evergrande και η Shimao Group

Προβλήματα αποπληρωμής δανείων και για τον κινεζικό όμιλο αξιοποίησης ακινήτων.
Ειρήνη Θεοφανίδου
17.02.2022

Με μεγάλη πτώση κινήθηκαν στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ οι μετοχές της εταιρίας αξιοποίησης ακινήτων Shimao Group αφού προσπάθησε να παρατείνει δανειακές υποχρεώσεις ύψους $947 εκατ. την ώρα που δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ένα δικαστήριο είχε «παγώσει» την πώληση 178 διαμερισμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από το δάνειο.

Η Shimao, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται πηγές κοντά στην εταιρεία, πρότεινε στους πιστωτές της εχθές Τετάρτη να αποπληρώσει το δάνειο στις πολιτείες τα επόμενα τρία χρόνια εκ των οποίων τα $205,36 εκατ. θα έληγαν σήμερα. 

Το δάνειο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση μιας μεγάλης ανάπτυξης μικτής χρήσης στην πόλη Shenzhen. Η οικονομική ιστοσελίδα Cailianshe ανέφερ ότι έχει «παγώσει» η πώληση για 178 διαμερίσματα στο εν λόγω project εξαιτίας σχετικής δικαστικής απόφασης. Οι μετοχές της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν σχεδόν 2% με ενδοσυνεδριακή πτώση άνω του 3%.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του developer να παρατείνει τις δανειακές του υποχρεώσεις δεν έχει λάβει ακόμη το «πράσινο φως» από τους πιστωτές και ορισμένοι εξ αυτών είπαν ότι δεν έμειναν ευχαριστημένοι από την συγκεκριμένη πρόταση που δεν προσφέρει καμία πιστωτική ενίσχυση.