"Ψήνεται" παράταση για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με παλιές αντικειμενικές
"Ψήνεται" παράταση για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με παλιές αντικειμενικές

"Ψήνεται" παράταση για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με παλιές αντικειμενικές

Μικρή "ανάσα" για ιδιοκτήτες ακινήτων, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και μηχανικούς.
RE+D magazine
21.01.2022

Την παράταση για τουλάχιστον ένα μήνα στις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες εξετάζει το υπουργείο οικονομικών δίνοντας μικρή "ανάσα" στους εμπλεκόμενους φορείς (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κ.ά.) που έχουν αναλάβει την διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο αφουγκράστηκε το "SOS" που εξέπεμψαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά σε μια βασανιστική κατάσταση εξαιτίας της μεγάλης γραφειοκρατίας που χρειάζεται για την μεταβίβαση ακινήτων.

Ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας εξετάζει την παράταση της προθεσμίας για όσους είχαν κάνει τα χαρτιά τους έως και τις 31 Δεκεμβμρίου 2021 με ισχύ των παλαιών αντικειμενικών αξιών που άλλαξαν από την νέα χρονιά.

Η προοπτική των νέων αντικειμενικών από την 1η Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του αφορολογήτου για δωρεές και γονικές παροχές στις 800.000 ευρώ ώθησαν πολλούς ιδιοκτήτες στο να προχωρήσουν στην σχετική διαδικασία για μεταβιβάσεις και γονικές παροχές.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΜΙΔΑ) με κοινό αίτημα της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΟΜΚΟΕ και της ΟΜΑΣΕ είχαν εδώ και καιρό στείλει αίτημα για την παράταση του ισχύοντος συστήματος μεταβιβάσεων ακινήτων. Οπως λέει η ΠΟΜΙΔΑ "προκειμένου να μπορέσει το σύστημα να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση μεταβίβασης ακινήτων εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, προτείναμε την εξάμηνη παράταση του ισχύοντος μέχρι την 31.12.2021 πλαισίου μεταβιβάσεων ακινήτων επισημαίνοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει από την παράταση αυτή, καθώς θα εισπράξει έσοδα από τις συναλλαγές που θα ολοκληρωθούν, ενώ αντίθετα, πολλές ανολοκλήρωτες συμβολαιογραφικές πράξεις θα παραπεμφθούν στις «Ελληνικές Καλένδες» καθώς θα κριθούν ασύμφορες πια για τους συναλλασσόμενους".