Παραμένουν τα προβλήματα στον κινεζικό όμιλο Evergrande
Παραμένουν τα προβλήματα στον κινεζικό όμιλο Evergrande

Παραμένουν τα προβλήματα στον κινεζικό όμιλο Evergrande

Η μετοχή έχασε σχεδόν το 1/6 της χρηματιστηριακής της αξίας και οι αρχές καλούν εκ νέου τη διοίκηση για εξηγήσεις.
Ειρήνη Θεοφανίδου
06.12.2021

Ο κινεζικός όμιλος αξιοποίησης ακινήτων Evergrande βρίσκεται ακόμη στο «χείλος της χρεοκοπίας» με απαισιόδοξα σχόλια από τον όμιλο να αυξάνουν τις προσδοκίες για άμεση κρατική βοήθεια και διαχείριση στην αναδιάρθρωση του χρέους της.

Εχοντας κάνει πληρωμές ορισμένων ομολόγων τους τελευταίους δυο μήνες η Evergrande θα αντιμετωπίσει και πάλι το τέλος μιας «περιόδου χάριτος» 30 ημερών από σήμερα με οφειλές αυτή τη φορά στα $82,5 εκατ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters μια δήλωση που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής έλεγε ότι οι πιστωτές είχαν ζητήσει $260 εκατ. και ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί αρκετά για την αποπληρωμή των τόκων με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακές αρχές να καλέσουν σε εξηγήσεις τον πρόεδρό της ενώ η μετοχή στο ταμπλό έχασε το 1/6 της χρηματιστηριακής της αξίας.

Η Evergrande που ήταν κάποτε ο κορυφαίος developer στην Κίνα τώρα «παλεύει» με υποχρεώσεις άνω των $300 δις. που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο της κατάρρευσης είναι κοντά και πως η κατάρρευση θα συμπαρασύρει και μεγάλο μέρος του κλάδου των ακινήτων.

Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος, αναφέρει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σύμφωνα με το Reuters, από μια ενιαία εταιρεία ακινήτων δεν θα υπονομεύσει την χρηματοδότηση της αγοράς μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Οι πωλήσεις κατοικιών, οι αγορές γης και η χρηματοδότηση «έχουν ήδη επιστρέψει» στην κανονικότητα» επισημαίνει.

Οι αναλυτές της αγοράς υπογραμμίζουν από την άλλη πλευρά ότι η συντονισμένη προσπάθεια των αρχών δείχνει ότι η Evergrande πιθανότατα έχει ήδη μπει σε διαδικασία διαχείρισης του χρέους και των περιουσιακών της στοιχείων για τη μείωση του συστημικού κινδύνου.