H York Capital με 125 εκατ. ευρώ μπαίνει στην Πανγαία
H York Capital με 125 εκατ. ευρώ μπαίνει στην Πανγαία

H York Capital με 125 εκατ. ευρώ μπαίνει στην Πανγαία

Ενας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους παγκοσμίως, που πρόσφατα μπήκε στη ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ
RE+D magazine
03.04.2014

Ενας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους παγκοσμίως, που πρόσφατα μπήκε στη ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ με ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, είναι κι επισήμως, κομμάτι της κοινοπραξίας που απέκτησε το 66% της «Εθνική Πανγαία».

Ενας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους παγκοσμίως, που πρόσφατα μπήκε στη ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ με ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, είναι κι επισήμως, κομμάτι της κοινοπραξίας που απέκτησε το 66% της «Εθνική Πανγαία».

Πρόκειται για το αμερικανικό fund York Capital το οποίο βάζει 125 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχει στην Invel Real Estate η οποία ανακοίνωσε χθες επισήμως την εξαγορά της «Πανγαία» έναντι 652 εκατ. ευρώ.

Η έκπληξη της ανακοίνωσης ήταν, πάντως, η επιβεβαίωση ότι η York Capital επενδύει στο deal 125 εκατ. ευρώ. «Συνεπής με τη στρατηγική της για την κεφαλαιοποίηση των συναλλαγών με επενδυτές από διάφορους θεσμικούς εταίρους, η Invel είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η York Capital Management (York Capital) συμφώνησε να επενδύσει 125 εκατ. ευρώ», αναφέρει στην ανακοίνωση της η εταιρεία.

Η Invel αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως «η Πανγαία, η μεγαλύτερη από τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ, θα κατέχει σύντομα (μετά την ολοκλήρωση ορισμένες σχεδιασμένων εξαγορών κατά τη διάρκεια του πρώτο τριμήνου του 2014) ένα χαρτοφυλάκιο 269 εμπορικών ακινήτων, μικτής επιφάνειας προς εκμίσθωση σχεδόν 700.000 τετραγωνικών μέτρων και αξίας πάνω από 1,0 δισ. ευρώ.

Το υπάρχον χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει σχεδόν όλα από τα κύρια κτίρια γραφείων της Εθνικής Τράπεζας και των τραπεζικών καταστημάτων, σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα με συγκέντρωση στις κύριες περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ οι προγραμματισμένες εξαγορές που αναφέρθηκαν παραπάνω περιλαμβάνουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μισθωμένα στο Ελληνικό Δημόσιο».

Ο ιδρυτής και Managing Partner της Invel, Κρις Παπαχριστοφόρου, δήλωσε: «Η Πανγαία προσφέρει σημαντικές δυνατότητες ώστε να γίνει μια από τις κορυφαίες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια και έχουμε ως στόχο να αναπτυχθεί με περιουσιακά στοιχεία άνω των 2 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε την York Capital ως συν-επενδυτές. Η επένδυση της York Capital επιδεικνύει την εμπιστοσύνη της στην ομάδα της Invel και την επενδυτική μας προσέγγιση, ιδιαίτερη σε σχέση με τη συναλλαγή στην Πανγαία».

Ο William Vrattos, επικεφαλής Global Credit στην York Capital Management δήλωσε: «Η York έχει το προνόμιο να συνεργαστεί με την Invel και την Εθνική Τράπεζα σε αυτή τη σημαντική συναλλαγή. Η επένδυση αυτή δείχνει τη συνεχή εμπιστοσύνη μας στην ανάκαμψη και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα».

Η York Capital Management είναι μία διεθνής εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με κεντρικά γραφεία στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στο Χονγκ Κονγκ. Ιδρύθηκε το 1991 από τον James G. Dinan και διαχειρίζεται περίπου 18 δισ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκε η δημιουργία κοινοπραξίας με της York Capital Management Global Advisors με την Costa Mare του ομίλου Κωνσταντακόπουλου για την από κοινού επένδυση έως και 500 εκατ. δολαρίων για την αγορά πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Πρόσφατα η York Capital εκδήλωσε ενδιαφέρον και για την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.