Eπενδυτικό κενό στην Ελλάδα "βλέπει" το ΔΝΤ
Eπενδυτικό κενό στην Ελλάδα "βλέπει" το ΔΝΤ

Eπενδυτικό κενό στην Ελλάδα "βλέπει" το ΔΝΤ

Ποιες παρεμβάσεις θα βοηθούσαν
RE+D magazine
01.02.2022

Περιθώριο για διεύρυνση των δυνατοτήτων των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα διαπιστώνει πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με το paper μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και υγιών μακροοικονομικών πολιτικών είναι δυνατή η διεύρυνση του φάσματος των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι χώρες τείνουν να επενδύουν περισσότερο εάν έχουν ένα χαμηλότερο χρέος, μικρότερο μερίδιο στις προσφερόμενες υπηρεσίες (καθώς αυτά τείνουν να είναι λιγότερο εντάσεως κεφαλαίου), μεγαλύτερο άνοιγμα κεφαλαιακών λογαριασμών και καλύτερη ρυθμιστική ποιότητα. 

Στην Ελλάδα, ο υψηλός βαθμός αυτοαπασχόλησης φαίνεται να συγκρατεί τις επενδύσεις, αν και αυτό από μόνο του δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Και αυτό διότι αυτός, μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων που ενθαρρύνουν τις οικονομίες κλίμακας ή/και τη διευκόλυνση του εμπορίου που τις ενσωματώνει στις παγκόσμιες αγορές, θα μπορούσε να τονώσει τις εταιρικές επενδύσεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. 

Υψηλότερες, πιο παραγωγικές επενδύσεις από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα θα βελτίωναν τα κέρδη των εργαζομένων και να ενθάρρυναν την αποταμίευση. 

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να αυξηθούν οι επενδύσεις των νοικοκυριών καθώς αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα, σε συνδυασμό με υψηλότερους μισθούς και μια πιο δυναμική αγορά ακινήτων. 

Ειδικότερα για την δυναμική που είναι δυνατόν να αναπτυχθεί στην αγορά ακινήτων το Ταμείο τονίζει ότι οι νέοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση για στέγαση εάν αισθάνονταν αρκετά ασφαλείς για να επενδύσουν σε ένα σπίτι. Γιαυτό κρίνεται απαραίτητη η πρόσβαση σε πιστώσεις, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και διαθεσιμότητα υποδομών και υπηρεσιών (μεταφορές, φροντίδα παιδιών, φροντίδα ηλικιωμένων και ανεργία οφέλη).

Πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να ξεκλειδώσουν υψηλότερες ιδιωτικές επενδύσεις χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την εξωτερική βιωσιμότητα, σημειώνει το IMF.

Μερικά παραδείγματα τέτοιου τύπου παρεμβάσεων περιλαμβάνουν 

την αναμόρφωση του επαχθούς δικαστικού συστήματος,

την ολοκλήρωση της καθυστερημένης μεταρρύθμιση του κτηματολογίου, 

την αναπροσαρμογή των συντάξεων για την ενθάρρυνση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων, 

την αντιμετώπιση των φραγμών που θα οδηγήσουν σε περισσότερο ανταγωνιστικές αγορές προϊόντων και κλειστά επαγγέλματα, όπως έχει προτείνει και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η μεταρρύθμιση του κτηματολογίου και οι καλύτερες πρακτικές στην αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας που εισήγαγε η πρόσφατη κύρια μεταρρύθμιση του ελληνικού πλαισίου αφερεγγυότητας, θα μπορούσε να δώσει ενέργεια στην αγορά ακίνητης περιουσίας.

Η ολοκλήρωση των από καιρό υποσχεθέντων ιδιωτικοποιήσεων βασικών δημόσιων υποδομών θα μπορούσε επίσης να ξεκλειδώσει υψηλότερα, πιο βιώσιμα ποσοστά επενδύσεων, αρκεί να γίνουν έτσι ώστε να προσελκύουν «greenfield έργα» που ενισχύουν την εταιρική διακυβέρνηση και τον ανταγωνισμό.

Τέλος, η κατάλληλη αλληλουχία μεταρρυθμίσεων και η ιεράρχηση των δημοσίων επενδύσεων θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας βραχυπρόθεσμα.