Έντονο ενδιαφέρον για το ακίνητο του ΜΙΝΙΟΝ
Έντονο ενδιαφέρον για το ακίνητο του ΜΙΝΙΟΝ

Έντονο ενδιαφέρον για το ακίνητο του ΜΙΝΙΟΝ

Τουλάχιστον πέντε επενδυτικά σχήματα στην "κούρσα" της απόκτησης του ιστορικού ακινήτου.
Ειρήνη Θεοφανίδου
18.11.2021

Τουλάχιστον πέντε επενδυτικά σχήματα υπέβαλλαν δεσμευτική προσφορά στην διαγωνιστική διαδικασία της Folli-Follie για την πώληση του ακινήτου που στέγαζε το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ στο κέντρο της Αθήνας.

Μεγάλα ονόματα από τον χώρο των εγχώριων ΑΕΕΑΠ αλλά και εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων όπως η Dimand αναμένεται να "κονταροχτυπηθούν" για την απόκτηση του ιστορικού ακινήτου. Την ίδια ώρα εμπορικές φίρμες, αλλά και ξενοδοχειακοί όμιλοι δείχνουν ενδιαφέρον για την μίσθωση και εκμετάλλευσή του καθώς λόγω της θέσης του αποτελεί ακίνητο "φιλέτο" όπως οι ίδιοι το ονομάζουν.

Ειδικότερα, το ΜΙΝΙΟΝ βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου και Δώρου και ανήκει στην "υπό εξυγίανση" εισηγμένη εταιρεία στο ΧΑ, Folli Follie. Εχει συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 21.000 τετραγωνικά μέτρων και δεν περιλαμβάνεται στα δεσμευμένα ακίνητα από την αρχή καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος εξαιτίας του σκανδάλου της εταιρείας. Η FF επιθυμεί να λάβει το υψηλότερο δυνατό τίμημα για το ιστορικό ακίνητο που βαρύνεται από δυο προσημειώσεις περίπου €22,5 εκατ. κάθε μια.

Σημειώνεται, ότι σύμβουλος για την διενέργεια του διαγωνισμού έχει αναλάβει η εταιρεία Δανός μέλος του διεθνούς οργανισμού BNP PARIBAS REAL ESTATE.

Η ιστορία του ΜΙΝΙΟΝ

Το 1934 ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακάς ίδρυσε με έναν συνεταίρο του το πρώτο περίπτερο με το όνομα Μινιόν. Από τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό. Εν μέσω της εορταστικής περιόδου, στα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστράφηκε από εμπρησμό.

Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα «Κατράντζος» που καιγόταν συγχρόνως, χωρίς αποτέλεσμα. Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής. Κανείς ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ. Από την φωτιά διασώθηκε μόνο το οπλισμένο σκυρόδεμα του κτηρίου, ενώ ο «Κατράντζος» κατέρρευσε από την πυρκαγιά και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.

Με δάνεια αποκαταστάθηκαν πλήρως οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε το 1983, όμως λόγω υπερβολικών χρεών κρατικοποιήθηκε. Δεν παρουσίασε κέρδη μέχρι το 1990, όμως το 1991 περιήλθε ξανά στα χέρια του Γεωργακά. Είχε 9 ορόφους αλλά ο όγδοος άνοιγε μόνο κάθε εορταστική περίοδο. Ήταν το πρώτο κατάστημα που χρησιμοποίησε εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες και από τα πρώτα με κλιματισμό.

Μετά τη διακοπή λειτουργίας, το Μινιόν αποκτήθηκε από την Elmec Sports, της οικογένειας Φάις, με στόχο να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει, όμως με την πώληση της εταιρείας κατέληξε στην Folli Follie Holdings S.A. Η εταιρεία αρχικά επιχείρηση να ενοικιάσει το κτίριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος , αλλά μετά την αποτυχία του εγχειρήματος το 2012, άρχισε να προετοιμάζεται ώστε να το μετατρέψει σε κατάστημα, μια διαδικασία που σταμάτησε μετά την αποκάλυψη του 2018 ότι η εταιρεία παρουσίαζε ψευδή κέρδη. Η αξία του κτιρίου υπολογίστηκε το 2019 σε €25 εκατομμύρια ευρώ.