Σοβαρή έλλειψη αποθηκών στις ΗΠΑ
Σοβαρή έλλειψη αποθηκών στις ΗΠΑ

Σοβαρή έλλειψη αποθηκών στις ΗΠΑ

Το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα logistics καταλαμβάνουν τρεις φορές περισσότερο χώρο από ότι το λιανικό εμπόριο
Ειρήνη Θεοφανίδου
30.11.2021

Για κάθε ένα κλίκ αγοράς την χθεσινή ημέρα όπου γιορτάζεται η λεγόμενη "Cyber ​​Monday" στις ΗΠΑ υπήρχε ένας υπάλληλος σε αποθήκη ο οποίος συσκεύαζε τα "δυνητικά" δώρα.

Ωστόσο, η μεγάλη γιορτή των διαδικτυακών αγορών ήρθε εν μέσω σοβαρής έλλειψης αποθηκών και Logistics σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς τα ποσοστά διαθέσιμων κέντρων διανομής είναι σε χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών. Σύμφωνα με την JLL σχεδόν το 96% των υφιστάμενων βιομηχανικών χώρων χρησιμοποιείται.

Οι ΗΠΑ μπορεί να χρειαστούν επιπλέον 10.000.000 τμ νέων βιομηχανικών χώρων έως το 2025 για να μπορέσουν να εξισορροπήσουν την προσφορά με την ζήτηση, εκτιμά η JLL.

«Ο κλάδος είναι ουσιαστικά sold out μέσα στον επόμενο χρόνο», δήλωσε στο CNBC ο Chris Caton, διευθύνων σύμβουλος παγκόσμιας στρατηγικής και ανάλυσης στην Prologis. Τα ενοίκια είναι σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών και τα ποσοστά προκράτησης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, όταν οι αποθήκες μισθώνονται πριν καν ολοκληρωθεί η κατασκευή τους.

«Ο όγκος της μίσθωσης είναι σχεδόν τριπλάσιος σε ορισμένες περιπτώσεις σε σχέση με τον όγκο των αναπτύξεων κάθε χρόνο», δήλωσε στο CNBC ο Mehtab Randhawa, ανώτερος διευθυντής βιομηχανικής έρευνας για την Αμερική στην JLL. Για παράδειγμα, ένας άλλος χώρος αποθήκευσης σχεδόν 190 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών ήταν υπό κατασκευή στη Βόρεια Αμερική το 2020 και περισσότερο από το 43% των κτιρίων ήταν προμισθωμένα, σύμφωνα με την CBRE.

Οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής αυξάνουν την ζήτηση αφού η πανδημία επιτάχυνε τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου και οι έμποροι θέλουν να εξασφαλίσουν περισσότερο αποθηκευτικό χώρο. Επιπλέον, η έκθεση της εταιρείας σημειώνει ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα logistics καταλαμβάνουν τρεις φορές περισσότερο χώρο από το λιανικό εμπόριο.

Η επέκταση των βιομηχανικών ακινήτων έχει μετατοπίσει τις τοπικές οικονομίες, όπως στην κοιλάδα Lehigh της Πενσυλβάνια. Η ταχεία ανάπτυξη έχει δημιουργήσει διαμάχη σχετικά με τη χρήση γης, επειδή η έκρηξη των αποθηκών περιορίζει την προσφορά της.

«Οι πολίτες μας είναι αρκετά αναστατωμένοι για τα βιομηχανικά ακίνητα στην κομητεία εξαιτίας της μεγάλης κυκλοφοριακής κίνησης των φορτηγών που δημιουργείται», είπε στο CNBC ο επικεφαλής της κομητείας Northampton, Lamont McClure.