Φοιτητική στέγαση: Ζητάνε πολλά, συμβιβάζονται με λιγότερα οι ιδιοκτήτες
Φοιτητική στέγαση: Ζητάνε πολλά, συμβιβάζονται με λιγότερα οι ιδιοκτήτες

Φοιτητική στέγαση: Ζητάνε πολλά, συμβιβάζονται με λιγότερα οι ιδιοκτήτες

Σε ποιες περιοχές υπάρχει "χάσμα" και που κλείνει η "ψαλίδα" μεταξύ των ζητούμενων τιμών και των τελικών πράξεων.
Ειρήνη Θεοφανίδου
10.09.2021

Ενας από τους πιο επικερδείς κλάδους στο παγκόσμιο real estate είναι αυτός της φοιτητικής στέγασης.


Στην Ελλάδα, η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια πλήρωσε το βαρύ τίμημα της οικονομικής κρίσης, η φοιτητική στέγαση συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στον κλάδο των ακινήτων.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς οι εστίες στα πανεπιστήμια δεν επαρκούν και είναι στην πλειονότητά τους ακατάλληλες αφού δεν έχουν συντηρηθεί όπως θα έπρεπε τα προηγούμενα «δύσκολα» χρόνια για την ελληνική οικονομία. Τα βλέμματα όλων στρέφονται, βέβαια, στα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ που αφορούν στην ανέγερση φοιτητικών εστιών στα Πανεπιστήμια Θράκης, Κρήτης και Θεσσαλίας όμως μέχρι να ολοκληρωθούν τα εν λόγω έργα οι φοιτητές είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν στέγαση εκτός της πανεπιστημιούπολης.

Μεγάλες, όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, είναι οι προσδοκίες των ιδιοκτητών ακινήτων όσον αφορά στις τιμές ενοικίασης κυρίως μικρών διαμερισμάτων σε κοντινή απόσταση από μέσα μαζικής μεταφοράς που προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στα πανεπιστήμια.

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης (αφορούν συνήθως επιπλωμένα διαμερίσματα που περιλαμβάνουν και οικοσυσκευές) για σπίτια από 30 τ.μ έως και 60 τ.μ καταγράφονται στα… ύψη, ειδικά για μια «ευαίσθητη» κατηγορία μισθωτών όπως είναι οι φοιτητές, όμως τελικά τα συμβόλαια κλείνουν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η Αθήνα με τους ιδιοκτήτες να ζητάνε πάνω από €9 το τετραγωνικό μέτρο κατά μέσο όρο εφέτος και τελικά οι συμφωνίες να κλείνουν λίγο πάνω από €6 το τετραγωνικό μέτρο. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στη Θεσσαλονίκη όπου οι "δυσευρετοι" ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων προς ενοικίαση ζητούν πάνω από €8 το τετραγωνικό μέτρο και τελικά δίνουν τα χέρια και πέριξ των €5.

Τεράστια φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες κτηματομεσιτών, να είναι και η απόκλιση στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου υπάρχουν αγγελίες με περίπου €8 το τετραγωνικό μέτρο και οι συμφωνίες κλείνουν στα €6 το τετραγωνικό μέτρο. Μικρότερη είναι η "ψαλίδα" σε Πάτρα, Βόλο και Κομοτηνή με τις ζητούμενες τιμές να βρίσονται στο €6,7, €7,7 και €6 έναντι πράξεων στο €5,6, €5,5 και €5,8.