Το μέλλον των βραχυχρόνιων μισθώσεων
Το μέλλον των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Το μέλλον των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Όλη η βιομηχανία φιλοξενίας θα συμφωνήσει ότι οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσωρινή ανάκαμψη την άνοιξη και το καλοκαίρι σε πολλά μέρη του κόσμου. Το ερώτημα είναι πώς θα ανταποκριθούν όταν, με τη βοήθεια του εμβολίου, τα ξενοδοχεία και οι πόλεις επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Βάλια Πολίτη
09.12.2020

Πώς θα ανταποκριθούν όταν τα ξενοδοχεία και οι πόλεις επιστρέψουν στην κανονικότητα.

 

Είτε πρόκειται για ιδιώτες, διαχειριστές ακινήτων ή πλατφόρμες, η ρευστότητα και η επιβίωση είναι και θα παραμείνουν τα πρωταρχικά ζητήματα για τη βιομηχανία βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Η κρίση του Covid-19 δεν έχει τελειώσει, ενώ οι επιπτώσεις της στην οικονομία μόλις άρχισαν να φαίνονται. Ο χειμώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος για την ταξιδιωτική βιομηχανία παγκοσμίως, δεδομένου ότι  οι διεθνείς αφίξεις ήταν ελάχιστες, ενώ οι χρεοκοπίες και οι απολύσεις διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται όμως η  βιομηχανία βραχυπρόθεσμων μισθώσεων;

Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας για την βραχυχρόνια μίσθωση 

Η βραχυπρόθεσμη μίσθωση είχε βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο των αρχών παρόλο που και η ευέλικτη οικονομία που παρέχει είναι σωτήρια για τους ιδιοκτήτες, ειδικά σε προορισμούς που εξαρτώνται παραδοσιακά από τα τουριστικά έσοδα. Εντούτοις όμως διατάραξε τις γειτονιές και συνέβαλε στην έλλειψη αξιοπρεπούς στέγασης ενώ έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους μόνιμους ενοίκους, καθώς άγνωστοι πηγαινοέρχονται ανεξέλεγκτοι στους κοινόχρηστους χώρους των κτηρίων τους .

Η Ελλάδα είναι από τις λιγοστές χώρες, σε ολόκληρη την Ευρώπη, που δεν έχουν εφαρμόσει περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη «Οικονομικά στοιχεία βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, μέσω πλατφορμών Airbnb και ΗomeAway» του INΣΕΤΕ, τα συνολικά έσοδα από τις μισθώσεις καταλυμάτων στην Ελλάδα μέσω των πλατφορμών Airbnb και Homeaway, κατά το 12μηνο Ιουνίου 2018 – Μαΐου 2019 έφθασαν το 1,15 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα, υπάρχει και μια συστηματική προσπάθεια να σταματήσει το φαινόμενο των μισθώσεων που πραγματοποιούνται παράνομα. Στην Ελλάδα παλαιότερος έλεγχος της ΑΑΔΕ, μέσω ενός ειδικού προγράμματος αυτοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping), έφερε στο φως περίπου 20.000 ακίνητα που δεν είχαν δηλωθεί. Υπενθυμίζεται οτι στην χώρα μας όσοι δεν ενημερώσουν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οτι διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιων, τους περιμένουν «τσουχτερά» πρόστιμα, τα οποία κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ.

Αμφιλεγόμενη για τη  βιομηχανία είναι και η άνοδος των εταιρειών που διαθέτουν κατοικίες για βραχυχρόνια μίσθωση καθώς από την μια μεριά προσφέρουν εγγυήσεις για τις υποσχόμενες παροχές, εκτοπίζουν όμως την επαφή του επισκέπτη με τον ντόπιο ιδιοκτήτη, που ήταν και η βασική ιδέα που καθιέρωσε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.