Στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά
Στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά

Στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά

Στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου ανήκουν από σήμερα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καθώς και το παρακείμενο οικόπεδο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ)
RE+D magazine
07.07.2021

Προσέφερε το ποσό των €25 εκατ. και €37 εκατ. για τους δυο διαγωνισμούς. Ικανοποίηση από το επιτελείο της κυβέρνησης.

 Η εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LTD», συμφερόντων του Έλληνα πλοιοκτήτη, πλειοδότησε στον διαγωνισμό της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. (ΕΝΑΕ) προσφέροντας το ποσό των 26 εκατ. ευρώ και στην ηλεκτρονική δημοπρασία της ΕΤΑΔ με το ποσό των 37,3 εκατ. ευρώ υψηλότερο κατά 21,5% από την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού που είχε οριστεί στα 30,7 εκατ. ευρώ.

Στο διαγωνισμό συμμετείχε και η «PYLETECH INDUSTRIES MAE» η οποία όμως κατέθεσε σημαντικά χαμηλότερη προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά οι δύο διαγωνισμοί είχαν προκηρυχθεί σε διαφορετικές φάσεις Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε πραγματοποιηθεί δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ και τον περασμένο Φεβρουάριο ο διαγωνισμός για το ακίνητο της ΕΤΑΔ. Προσφορές για τα Ναυπηγία κατέθεσε τότε η Pyletech Shipyards του κ. Πριόβολου (€15,1 εκατ.), ενώ ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ κηρύχθηκε άγονος.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Δ. Βλαστός, δήλωσε: "Σήμερα έχουμε κάθε λόγο ως Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου να είμαστε περήφανοι, καθώς καταφέραμε με τον πλέον επωφελή τρόπο για το Ελληνικό Δημόσιο να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία διαγωνισμού για την αξιοποίηση ενός εμβληματικού ακινήτου με μεγάλη εθνική σημασία για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας".

Και προσέθεσε: "Η άρτια προετοιμασία και υλοποίηση αυτού του διαγωνισμού αποτέλεσε μια σημαντική πρόκληση, την οποία φέραμε εις πέρας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Έλληνα φορολογούμενο, λειτουργώντας με γνώμονα το τρίπτυχο της διαφάνειας, της ισότητας και της βιωσιμότητας. Παραμείναμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, τηρήσαμε στο ακέραιο τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει και με απόλυτο σεβασμό και αξιοπιστία προς τους υποψήφιους επενδυτές καταφέραμε να πετύχουμε ένα υψηλότερο τίμημα από την τιμή εκκίνησης. Προσδοκούμε ότι η επιτυχία της διαδικασίας αυτής θα αποτελέσει το έναυσμα για την υλοποίηση μιας σημαντικής επένδυσης τα επόμενα χρόνια που θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής για την ελληνική οικονομία και τη χώρα συνολικά".

Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Προκοπίου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να σας εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την άκρως επαγγελματική και συνάμα διαφανή διαδικασία του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ για την πώληση του Σκαραμαγκά». 

Ποιος είναι ο Γιώργος Προκοπίου 

Ο Γιώργος Προκοπίου είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες πλοιοκτήτες, ο οποίος κατατάσσεται στην 13η θέση της περίφημης λίστας της Lloyd’s List. Εχει στόλο που αριθμεί στα 121 πλοία συνολικής 15,801 εκατ. τόνων. Από αυτά 38 είναι φορτηγά, 66 μεταφοράς υγρού φορτίου, δύο container ships και 15 LNG.

Ικανοποίηση από την κυβέρνηση

"Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, επί δεκαετίες, τελούσαν υπό καθεστώς αβεβαιότητας, συσσωρεύοντας προβλήματα και χρέη. Η προηγούμενη Κυβέρνηση απλώς έθεσε τα Ναυπηγεία σε ειδική διαχείριση, χωρίς περαιτέρω πρωτοβουλίες. Η σημερινή Κυβέρνηση, έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητά της, την αναστροφή της αβέβαιης πορείας των μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας" τόνισε σε δήλωσή του ο Υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συμπληρώνοντας ότι " ολοκληρώθηκε μια πολύμηνη προσπάθεια επίλυσης σειράς ζητημάτων, η οποία οδήγησε σε μια ανταγωνιστική, διαφανή και επιτυχή διαγωνιστική διαδικασία.

Σε σχέση με την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία του Δεκεμβρίου, για το μεν περιουσιακό στοιχείο της ΕΤΑΔ Α.Ε., εμφανίστηκαν δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ενώ την πρώτη φορά δεν είχε υπάρξει κανένα ενδιαφέρον, για το δε περιουσιακό στοιχείο που τελεί υπό Ειδική Διαχείριση, εμφανίστηκαν επίσης δύο ενδιαφερόμενοι, αντί ενός τον Δεκέμβριο, οι οποίοι μάλιστα κατέθεσαν σημαντικά υψηλότερη προσφορά.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να τετραπλασιαστεί το προσφερόμενο τίμημα. Συγκεκριμένα, το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 77,9 εκατ. ευρώ, καθώς σήμερα κατατέθηκαν προσφορές 37,3 εκατ. ευρώ για το περιουσιακό στοιχείο της ΕΤΑΔ Α.Ε., 26 εκατ. ευρώ για τα περιουσιακά στοιχεία της Ειδικής Διαχείρισης, και βεβαίως πρέπει να προσμετρηθούν και τα ποσά των νομιμοποιήσεων, που ανέρχονται σε 9 εκατ. ευρώ, όπως και τα λοιπά στοιχεία που έχουν πωληθεί μέχρι στιγμής, ποσού 5,6 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, καταβάλλεται συντεταγμένη προσπάθεια, σε συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ικανοποίηση αιτημάτων τους. Με αυτά τα δεδομένα, η σημερινή εξέλιξη κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και σημαντικά".

Τέλος, την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, εξέφρασε σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ πρόσθεσε ότι επόμενος στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να συμβεί εντός του έτους.