Σε τελική φάση η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ
Σε τελική φάση η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

Σε τελική φάση η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

Τουλάχιστον τρεις επενδυτικοί οίκοι που έχουν στην κατοχή τους μεγάλα ηλεκτρικά δίκτυα σε Ευρώπη και τρίτες χώρες, περιλαμβάνονται κατά τις πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους για την εξαγορά του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.
RE+D magazine
16.12.2020

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, λειτουργεί δίκτυο μήκους 240.000 χλμ και εξυπηρετεί 7,6 εκατ. πελάτες.
Η ΔΕΗ δημοσίευσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021.

Σύμφωνα με την πρόσκληση οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει την τελευταία τριετία να έχουν ισολογισμό τουλάχιστο 750 εκατ. ευρώ ή κεφάλαια 3,75 δισεκ. ευρώ αν πρόκειται για funds.

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 29 Ιανουαρίου. Οι επενδυτές που θα περάσουν από το στάδιο της προεπιλογής θα μπουν στη διαδικασία της λεπτομερούς ενημέρωσης για τα λειτουργικά, οικονομικά δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ και των δεσμευτικών προσφορών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, λειτουργεί δίκτυο μήκους 240.000 χιλιομέτρων και εξυπηρετεί 7,6 εκατ. πελάτες. Συστάθηκε με το Νόμο 4001/2011, ο οποίος ενσωμάτωσε στην Ελληνική νομοθεσία τις διατάξεις της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ της EE η οποία επιβάλλει το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της Μεταφοράς και Διανομής από τις καθετοποιημένες ηλεκτρικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ.

Με τον παραπάνω νόμο δίδονται στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ δύο διακριτές αρμοδιότητες. Αυτές που αφορούν τη Διαχείριση του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) και αυτές που αφορούν τη Διαχείριση των αγορών των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.

Προς πώληση διατίθεται το 49 % των μετοχών ενώ πριν τη μεταβίβαση η ΔΕΗ θα εισφέρει στον ΔΕΔΔΗΕ την κυριότητα του δικτύου μαζί με τις υποχρεώσεις που συνδέονται με αυτό. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες ο μέτοχος μειοψηφίας θα έχει αυξημένα δικαιώματα, τα οποία θα προσδιορίζονται στην συμφωνία μετόχων που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών στη λήξη της διαδικασίας.