H FED προειδοποιεί για τριγμούς στο αμερικανικό real estate από την Κίνα
H FED προειδοποιεί για τριγμούς στο αμερικανικό real estate από την Κίνα

H FED προειδοποιεί για τριγμούς στο αμερικανικό real estate από την Κίνα

Ποιοι κίνδυνοι αποτελούν "ωρολογιακή βόμβα" για τον κλάδο των ακινήτων.
Ειρήνη Θεοφανίδου
10.11.2021

Για “κίνδυνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ” προειδοποιεί η Κεντρική Ομοσπονδιακή τράπεζα FED από τις πιέσεις στον κινεζικό κλάδο ακινήτων επισημαίνοντας τις υπερχρεωμένες εταιρίες όπως η Evergrande ως “μια πιθανή πηγή παγκόσμιας μετάδοσης”.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προειδοποίησε εχθές στην εξαμηνιαία έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι “δεδομένου του μεγέθους της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας καθώς και των εκτεταμένων εμπορικών της δεσμών με τον υπόλοιπο κόσμο, οι οικονομικές πιέσεις στην Κίνα θα μπορούσαν να πιέσουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω της επιδείνωσης του ρίσκου για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη”.


Σε τοπικό επίπεδο, η FED προειδοποίησε επίσης ότι μια “απότομη άνοδος” των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε “μεγάλη διόρθωση” των περιουσιακών στοιχείων που εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο και σε συνδυασμό με την μείωση της ζήτησης για κατοικίες με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές κατοικιών. Η απασχόληση και οι επενδύσεις θα μπορούσαν επίσης να δεχθούν πλήγμα καθώς το κόστος του δανεισμού για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε.


Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε ότι ανησυχεί για την Κίνα επειδή το χρέος των επιχειρήσεών της αλλά και της κυβέρνησης της χώρας παραμένει υψηλό, ενώ και η μόχλευση του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι μεγάλη ειδικά στις μικρές και μεσαίες τράπεζες και πως οι αποτιμήσεις των ακινήτων αυξάνονται”.


Σε αυτό το περιβάλλον, αναφέρει η FED, ορισμένες υπερχρεωμένες εταιρίες, ειδικά στον κλάδο των ακινήτων όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη πορεία της Evergrande, αποτελούν “ωρολογιακή βόμβα”. Η τράπεζα εκτιμά ότι το κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσε να βρεθεί υπό πίεση εάν υπάρξουν “υπερβολές” σε χρηματοπιστωτικές εταιρίες, μια ξαφνική διόρθωση των τιμών των ακινήτων ή μια μείωση της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων.


Η προειδοποίηση της κεντρικής τράπεζας ήρθε περίπου δυο μήνες αφότου ο Jay Powell, πρόεδρος της FED περιέγραψε την κατάσταση του κινεζικού ομίλου αξιοποίησης ακινήτων Evergrande ως “πολύ ιδιαίτερο” για την Κίνα.