Πόσα σπίτια στη Ευρώπη δεν βλέπουν το φως του ήλιου
Πόσα σπίτια στη Ευρώπη δεν βλέπουν το φως του ήλιου

Πόσα σπίτια στη Ευρώπη δεν βλέπουν το φως του ήλιου

Σε ποιά θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
02.11.2021

Το 2020 το 5,9% των Ευρωπαίων πολιτών, ανέφερε οτι μένει σε σπίτι το οποίο δεν διαθέτει αρκετό φυσικό φως γεγονός που δημιουργούσε προβλήματα στο νοικοκυριό.

«Η πρόσβαση στο φως του ήλιου συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας, ενώ μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μειώνοντας την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό», επισημαίνεται στην έρευνα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Ισπανία, όπου το 10.6% του πληθυσμού δήλωσε ότι την περσινή χρονιά δεν είχε αρκετή πρόσβαση στο φως του ήλιου.

Τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου ακολούθησαν η Γαλλία (9,5%), η Μάλτα (9,4%) και η Ουγγαρία (7,7%).

Dwelling too dark.jpg


Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Η χώρα μας κατέγραψε ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Γηραιάς Ηπείρου και συγκεκριμένα 5,5%. Σημειώνεται οτι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τους πιο αυστηρούς κανονισμούς στην ΕΕ όσον αφορά στην εξασφάλιση ικανής επιφάνειας παραθύρων που εξασφαλίζουν επαρκή φυσικό / αερσιμό φωτισμό σε χώρους κύριας διαβίωσης.

Στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας βρέθηκαν η Σλοβακία (2,6%,), η Ιταλία (2,6%), η Κύπρος (2,8%) και η Τσεχία (3,1%).

Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία για την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ελβετία αφορούν το 2019 ενώ για την Γαλλία, την Ολλανδία και τη Σλοβακία είναι προασωρινά. Τα δεδομένα για την Γερμανία η Eurostat τα χαρακτηρίζει όχι και τόσο αξιόπιστα.