"Αναγεννάται" εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο περσελάνης στη Νέα Μάκρη
"Αναγεννάται" εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο περσελάνης στη Νέα Μάκρη

"Αναγεννάται" εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο περσελάνης στη Νέα Μάκρη

Ένα παλιό και εγκαταλελειμμένο για δεκαετίες εργοστάσιο, θα αναγεννηθεί και θα μετατραπεί σε έναν Πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού.
RE+D magazine
01.02.2021

Πρόκειται για το εργοστάσιο πορσελάνης το οποίο κτίστηκε το 1950 και «έζησε» πολύ μεγάλες στιγμές για δύο δεκαετίες.

 

Μάλιστα, φιλοδοξία του δημάρχου Μαραθώνα είναι να αποτελέσει ένα μικρό «Σταύρος Νιάρχος», όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για όλη την Ανατολική Αττική. Πρόκειται για το εργοστάσιο πορσελάνης στη Νέα Μάκρη, το οποίο κτίστηκε το 1950 και «έζησε» πολύ μεγάλες στιγμές για δύο δεκαετίες, καθώς παρήγαγε προϊόντα πορσελάνης για ηλεκτρολογική χρήση, αργότερα επεκτάθηκε και στην παραγωγή πυρότουβλων και άλλων πυρίμαχων προϊόντων και μάλιστα για μεγάλο διάστημα προμήθευε και τη ΔΕΗ.

Εκεί εργάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι από τις γύρω περιοχές, από τη Νέα Μάκρη, τη Ραφήνα, τον Μαραθώνα και το Γραμματικό, όμως το 1969 η λειτουργία του σταμάτησε, λόγω υπέρογκων δανείων και από τότε μαραζώνει μέσα στον χρόνο, με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα του, το οποίο έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για γυρίσματα των σίριαλ της τηλεόρασης.

Για το ποιές δραστηριότητες θα φιλοξενηθούν αποφάσισαν οι ίδιοι οι δημότες με δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε μέσω του διαδικτύου. Οι δημότες επέλεξαν ανάμεσα σε 17 πιθανές χρήσεις Αυτή του «Χώρος προβολών-Θεατρική σκηνή-Συναυλιακός χώρος», υπερίσχυσε με συντριπτικό τρόπο, καθώς απέσπασε ποσοστό (15,11%), σχεδόν το διπλάσιο από το δεύτερο, που ήταν το «Συνεδριακό Κέντρο-Διαλέξεις» (8,23%).

Ακολούθησαν στις επιλογές των δημοτών το «Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο» (8,11%) και το «Εκθεσιακός χώρος» (8,11%), ενώ ανάμεσα στις άλλες επιλογές ήταν για παράδειγμα το «Θερινός κινηματογράφος», το «Εργαστήρια ξυλογλυπτικής-κεραμεικής-ανθοκομίας-μελισσοκομίας», το «Μαθησιακός χώρος», το «Σχολή θεάτρου και μουσικής», το «Θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων» κ.α.

Ο  Πολυχώρος, πέρα από τη θεατρική σκηνή και τους χώρους προβολών και συναυλιών, θα περιλαμβάνει ακόμη εκθέσεις, βιβλιοθήκη, δημιουργικό εργαστήριο, καφέ, εστιατόριο, χώρους αναψυχής, αλλά και μικρό μουσείο.

Καθοριστική ήταν η συμβολή του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου, ο οποίος πέρα από τη μελέτη του όλου έργου, προσέφερε το ποσό των 215.000 ευρώ συν το ΦΠΑ.