Τέλος εποχής ή  η αρχή μιας νέας;

Τέλος εποχής ή η αρχή μιας νέας;

Το μεταίχμιο της αγοράς ακινήτων και ο ρόλος της καινοτομίας
08.12.2020

Εννέα μήνες. Σχεδόν 270 μέρες. Tόσος ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε για να αλλάξουν τα πάντα. Από το πως εργαζόμαστε, ψωνίζουμε, διασκεδάζουμε, μέχρι τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας, ως πολίτες, ως κοινωνία, και φυσικά ως επιχειρήσεις.

Αναθεωρήσαμε αξίες, στρατηγικές, στόχους. Μεταβάλλαμε πλάνα, αποφάσεις και προτεραιότητες. Επαναπροσδιορίσαμε στάσεις και συμπεριφορές. Ένας μικροσκοπικός ιός κλόνισε συθέμελα τον πλανήτη, δημιουργώντας μια τεράστια ρωγμή στο αίσθημα βεβαιότητας και ασφάλειας του χθες. Ένα χθες που ήδη μοιάζει πολύ μακρινό.

Τα διδάγματα της σημερινής κρίσης είναι μεγάλα και σημαντικά. Χρειάζονται δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες σελίδες ανάλυσης, για να καταφέρει κάποιος να αποτυπώσει τη γνώση που έφερε μαζί της η πανδημία. Θα χρειαστούν ακόμη περισσότερες, αν επιχειρήσει να εξειδικεύσει τα διδάγματα, για κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, ξεχωριστά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αγορά ακινήτων επηρεάστηκε άμεσα από την πανδημία. Ωστόσο, παρά το αρχικό μούδιασμα σε επίπεδο ζήτησης και επενδυτικού ενδιαφέροντος, η αγορά δεν έμεινε «ακίνητη». Ένας βαθύς, ουσιαστικός μετασχηματισμός συντελείται ήδη στην αγορά, με την Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες προκλήσεις, αλλά και οι σημαντικότερες ευκαιρίες. Νέες ανάγκες, όπως αυτή για περισσότερο χώρο, έρχονται να προστεθούν στην αρχέγονη ανάγκη για κατοικία και επαγγελματική στέγη. Η εξίσωση γίνεται ακόμη πιο σύνθετη, αν λάβουμε υπόψη τα νέα δεδομένα σε κλάδους που επηρεάζουν άμεσα την αγορά, όπως ο Τουρισμός, αλλά και τις νέες επενδυτικές τάσεις, που ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται.

Για την Πειραιώς Real Estate, η επόμενη μέρα δεν αποτελεί ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν είχαμε φυσικά προβλέψει την πανδημία, είχαμε όμως προετοιμαστεί για μια νέα εποχή στην αγορά ακινήτων, η οποία έρχεται πιο κοντά στο σήμερα, λόγω της πανδημίας. Για την ακρίβεια, είχαμε αποφασίσει, αρκετό καιρό πριν, να γίνουμε τμήμα αυτής της νέας εποχής, προχωρώντας οι ίδιοι σε έναν εσωτερικό με τασχηματισμό. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με την πεποίθηση πως η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει να επιδιώκεις διαρκώς την αλλαγή, επενδύσαμε σε δύο μεταμορφωτικές δυνάμεις: την καινοτομία και την ψηφιακή τεχνολογία. Σήμερα, αυτή η επένδυση έρχεται να επιβεβαιώσει πως η στρατηγική επιλογή μας να μην μένουμε στο «εδώ και τώρα», αλλά να προσεγγίζουμε τους στόχους μας μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, ήταν κάτι περισσότερο από σωστή.

Το ισορροπημένο μίγμα του χαρτοφυλακίου μας, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μιας καινοτομικής εργαλειοθήκης που αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, αλλά και η στόχευση σε ακίνητα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, συνεχίζουν να αποτελούν τη δική μας βεβαιότητα, σε μια περίοδο όπου τα πάντα γύρω μας μεταβάλλονται ασταμάτητα.

H πανδημία δεν αλλάζει την πορεία μας. Κάνει πιο ταχύ τον βηματισμό μας. Το πέρασμα από τα Big Data στα Smart Data, η ανάπτυξη μηχανισμών που βασίζονται σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, η παροχή μιας νέας αγοραστικής εμπειρίας, μέσω επαυξημένης πραγματικότητας, είναι ορισμένα μόνο από τα πεδία, μέσα από τα οποία διαμορφώνουμε την επόμενη μέρα στην Πειραιώς Real Estate. 

Το δικό μας “business as usual” είναι η διαρκής αναζήτηση του μέλλοντος. Μια αναζήτηση που έχει αρχή, αλλά δεν έχει τέλος. Και αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο δίδαγμα που αφήνει η πανδημία σε μια αγορά, όπως αυτή των ακινήτων, στην Ελλάδα. Το αύριο είναι ήδη εδώ, όπως εδώ παραμένει η τεράστια δυναμική της αγοράς ακινήτων. Για να την ξεκλειδώσουμε χρειάζεται να τολμήσουμε, να προχωρήσουμε σε αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, να δώσουμε χώρο και κυρίως περιεχόμενο σε νέες ιδέες και προτάσεις. 

Η πανδημία, παρά τα όσα δεινά δημιούργησε, λειτούργησε και ως αφύπνιση. Μας υπενθύμισε πως η αντίσταση στην αλλαγή, αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο, προκειμένου η ανάπτυξη που δημιουργούμε να πατά σε γερά θεμέλια. Θεμέλια που θα αντέχουν στον χρόνο, αλλά και στις επόμενες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος.