Η πραγματική επίδραση του Covid-19 στο real estate

Η πραγματική επίδραση του Covid-19 στο real estate

Η κρίση του Covid-19, με πρωτοφανείς συνέπειες για την ανθρωπότητα, ανάγκασε το σύνολο των κρατικών αρχών να επιβάλλουν αυστηρά μέτρα με κύρια προτεραιότητα την προστασία της υγείας των πολιτών.
27.06.2020

Όσο αναγκαία όμως κι αν αποδείχθηκαν τα μέτρα αυτά για τη διαφύλαξη ανθρώπινων ζωών, οδήγησαν σε παγκόσμια ύφεση, με τις κοινωνίες και τις κυβερνήσεις τους να αναγκάζονται να πολεμούν ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα. Αυτό της υγειονομικής κρίσης αλλά και αυτό της άμβλυνσης των οικονομικών συνεπειών της. 

Το real estate, παρέχοντας κυριολεκτικά ένα ασφαλές καταφύγιο για τα νοικοκυριά και μία εναλλακτική δυνατότητα για τους επενδυτές εν μέσω σκληρών οικονομικών συνθηκών, δύναται να αντέξει ισχυρότερα χτυπήματα, σε σύγκριση με άλλες περισσότερο ρευστοποιήσιμες επενδυτικές επιλογές.

Το βασικό ερώτημα πόση από την επερχόμενη κρίση θα είναι συστημική και πόση προσωρινή. 

Οι ειδικοί στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας γνωρίζουμε ότι το real estate αποτελεί ένα σχετικά κλειστό οικονομικό σύστημα που αλληλοεπιδρά με την υπόλοιπη οικονομία. Σε αυτό το «οικοσύστημα», όταν επιβάλλεται ένα αναπάντεχο σοκ, κάποιοι τομείς ευνοούνται ενώ άλλοι επιδεινώνονται, όχι εξίσου ασφαλώς.

Τα κτίρια γραφείων για παράδειγμα θα βρεθούν στο επίκεντρο μια συζήτησης σχετικά με την ίδια την ύπαρξή τους ή τουλάχιστον τη σημαντικότητά τους, καθώς οι εταιρείες που τα χρησιμοποιούν θα υποχρεωθούν να επανεκτιμήσουν την παραγωγικότητά τους στα πλαίσια των μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης.

Τα χαμηλότερα επιτόκια και κάποια μείωση στις τιμές που θα καθοριστεί και από τη συνολική διάρκεια της πανδημίας, θα οδηγήσει σίγουρα σε αύξηση της ζήτησης των οικιστικών ακινήτων. Η επανεκτίμηση των ακινήτων θα κριθεί υποχρεωτική μετά την κρίση, σε μια απόπειρα υπολογισμού της επίπτωσης στους διαφορετικούς τομείς τού real estate. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι λόγω της επιβαλλόμενης οδηγίας για κοινωνική αποστασιοποίηση, χώροι συνωστισμού όπως τα εμπορικά κέντρα θα αποφεύγονται. Αναμένουμε να δούμε επαναδιαπραγματεύσεις και ανατιμολογήσεις σε ενοικιαζόμενους χώρους σε μπαρ, καφέ και εστιατόρια λόγω των υποχρεωτικά λιγότερων διαθέσιμων καθισμάτων. Οι αποθηκευτικοί χώροι αντιθέτως είναι σίγουρο ότι θα ωφεληθούν από την κρίση λόγω της μαζικής αύξησης της ζήτησης στο ηλεκτρονικό εμπόριο και την ανάγκη για γρήγορες παραγγελίες και αποστολές αγαθών.

Η Ελλάδα κατάφερε να διαθέτει ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα αφού βρίσκεται ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες που θεωρούνται ασφαλείς υγειονομικοί προορισμοί. Στα βραχυπροθέσμα οφέλη προσμετράται η προσδοκία, τηρουμένων των αναλογιών, για αυξημένες αφίξεις τουριστών που θα μας επιλέξουν έναντι ανταγωνιστικών χωρών της Μεσογείου όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η φτηνότερη Τουρκία. Μακροπρόθεσμα, αναμένεται αύξηση σε ζήτηση εξοχικών κατοικιών και μικρών κατοικιών για επενδυτικούς σκοπούς.

Ολοκληρώνοντας πρέπει να αναφέρω ότι είναι βέβαιο πως οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό. Και παρόλο που δεν μπορώ να φανταστώ τη βιομηχανία του real estate να λειτουργεί μακροπρόθεσμα χωρίς επισκέψεις σε χώρους και προσωπική επαφή με πελάτες, η Πειραιώς Real Estate προσαρμοζόμενη άμεσα, ανέπτυξε ένα μελετημένα σχεδιασμένο πλάνο επιχειρησιακής συνέχειας, παραμένοντας πλήρως λειτουργική κατά τη διάρκεια της κρίσης, εκμεταλλευομένη τα πλεονεκτήματα της μοντέρνας τεχνολογίας μέσω τηλε-εργασίας και τηλε-διασκέψεων. Καταφέραμε την απόλυτη συμμόρφωση με τις κρατικές και υγειονομικές εντολές χρησιμοποιώντας τη δική μας καινοτόμο ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοπρασιών ακινήτων Properties4Sale και ένα προσχεδιασμένο πρόγραμμα ηλεκτρονικών περιηγήσεων σε ακίνητα που έχουν επιλεγεί μέσα από το μεγαλύτερο και εξαιρετικά ποικίλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της χώρας, αυτό της Τράπεζας Πειραιώς. Τέλος, θέλω να τονίσω ότι η επιλογή της Πειραιώς Real Estate για επενδύσεις σε τεχνολογίες για αύξηση των επιπέδων ψηφιοποίησης της παραγωγής αλλά και της διάθεσης του παραγωγικού έργου και υπηρεσιών της εταιρείας, επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της πρωτόγνωρης κατάστασης που όλοι βιώσαμε. Καταφέραμε όχι μόνο να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών μας, αλλά και να αυξήσουμε την περίμετρο αυτών.