Η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας υπερδιπλασίασε τα κέρδη της ΤΙΤΑΝ
Η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας υπερδιπλασίασε τα κέρδη της ΤΙΤΑΝ

Η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας υπερδιπλασίασε τα κέρδη της ΤΙΤΑΝ

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε €107,1 εκατ. ενώ οι όγκοι των πωλήσεων αυξήθηκαν σε όλες τις κύριες κατηγορίες προϊόντων, με τις πωλήσεις τσιμέντου να αυξάνονται κατά 2%.
RE+D magazine
11.05.2023

Πολύ δυναμικό ξεκίνημα κάνει ο όμιλος Τιτάν για το 2023 με πωλήσεις ύψους €588,1 εκατ., αυξημένες κατά 29,3% το α' τρίμηνο του έτους χάρη στην αυξημένη ζήτηση στις περισσότερες κύριες αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος, στις ήπιες καιρικές συνθήκες και στα καλύτερα επίπεδα τιμών.

Οπως λέει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €107,1 εκατ. καταγράφοντας άνοδο 131% έναντι ενός χαμηλού πρώτου τριμήνου του 2022. Τα περιθώρια κέρδους διευρύνθηκαν χάρη στις αυξημένες πωλήσεις, στη μείωση κόστους χάρη στα οφέλη των επενδύσεων στα εργοστάσια, στη βελτίωση του ενεργειακού μείγματος με την αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και στις ευνοϊκότερες τιμές ενέργειας.

Η χρονιά ξεκίνησε θετικά, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2023 η ζήτηση αυξήθηκε σε όλο το εύρος των κύριων προϊόντων του Ομίλου και οι τιμές διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, αμβλύνοντας τις συνέπειες του συνεχώς υψηλότερου κόστους παραγωγής.

Στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε υψηλή ζήτηση και καλά επίπεδα τιμών, στην Ελλάδα συνέχισαν να καταγράφονται αυξημένες πωλήσεις, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διατηρήθηκαν οι υπάρχουσες τάσεις σταθερότητας στις κατά τόπους αγορές. Στην Τουρκία, η ζήτηση ανέκαμψε αλλά μειώθηκε στην Αίγυπτο. Οι όγκοι των πωλήσεων αυξήθηκαν σε όλες τις κύριες κατηγορίες προϊόντων, με τις πωλήσεις τσιμέντου να αυξάνονται κατά 2%, αντικατοπτρίζοντας τις ισχυρές αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, οι οποίες ωφελήθηκαν από τις ισχυρές μας θέσεις στις αγορές και τις ήπιες καιρικές συνθήκες.

Οι πωλήσεις των αδρανών υλικών και του έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν επίσης, κατά 8% και 7% αντίστοιχα. Οι υψηλότερες πωλήσεις και οι αυξημένες τιμές στα προϊόντα μας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, (~90% των πωλήσεων του Ομίλου) ώθησαν τις συνολικές πωλήσεις του πρώτου τριμήνου του 2023 στα €588,1 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 29,3% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2022.

Η κερδοφορία (EBITDA) αυξήθηκε για τέταρτο συνεχές τρίμηνο, ενώ κατά το τελευταίο 12μηνο (Απρίλιος 2022- Μάρτιος 2023) ξεπέρασε τα €390 εκατ.

Ως αποτέλεσμα των αυξημένων πωλήσεων και της βελτίωσης του κόστους, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης χρήσης εναλλακτικών καυσίμων αλλά και καθώς αρχίζουμε να βλέπουμε τα οφέλη των επενδυτικών δαπανών του Ομίλου, τα περιθώρια κέρδους επανήλθαν κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) για το πρώτο τρίμηνο του 2023 (107,1 εκατ.) διαμορφώθηκαν σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022. 

Σαν αποτέλεσμα,τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) ανήλθαν σε €44,3 εκατ., σε σύγκριση με €1,3 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Επιδόσεις γεωγραφικών τομέων για το πρώτο τρίμηνο του 2023

ΗΠΑ

Η οικονομία των ΗΠΑ συνέχισε να κινείται ανοδικά στις αρχές του έτους. Οι πωλήσεις και η κερδοφορία της Titan America έφτασαν σε υψηλότερα επίπεδα συνεχίζοντας την τάση των δύο προηγούμενων τριμήνων. Οι αγορές στις Νοτιοανατολικές και Μεσοατλαντικές Πολιτείες εξακολούθησαν να αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας, αποτυπώνοντας τις τοπικά ανθεκτικές οικονομικές συνθήκες και το θετικό επενδυτικό κλίμα.

Επίσης, οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες του πρώτου τρίμηνου βοήθησαν στην αύξηση των πωλήσεων τσιμέντου. Τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εσωτερικής μετανάστευσης προς τη Φλόριντα, αφενός ενίσχυσαν τη δημιουργία νοικοκυριών σε μία πολιτεία που εμφανίζει έλλειψη στον κλάδο της κατοικίας και αφετέρου τόνωσαν τη δραστηριότητα στην αγορά εμπορικών ακινήτων. Παρά την όποια κάμψη στον κλάδο των μονοκατοικιών σε ορισμένες περιοχές, η ζήτηση στρέφεται στον κλάδο των μεγάλων συγκροτημάτων κατοικιών, η οποία σημειώνει αύξηση. Αύξηση επίσης καταγράφεται και στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων.

Ελλάδα & Δυτική Ευρώπη

Η Ελλάδα κατέγραψε ένα πολύ ισχυρό πρώτο τρίμηνο, καθώς οι πωλήσεις και η κερδοφορία αυξήθηκαν σημαντικά σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, αξιοποιώντας τις καθετοποιημένες δραστηριότητές μας στη χώρα. Οι επιδόσεις ενισχύθηκαν επίσης από τις ήπιες καιρικές συνθήκες και ευνοήθηκαν συγκριτικά με τα χαμηλά επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2022. Η ζήτηση ενισχύθηκε από το μεγάλο αριθμό δημοσίων έργων και από τις επενδύσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, οι οποίες παραδοσιακά αυξάνονται καθώς πλησιάζει η τουριστική σεζόν. Η αγορά κατοικίας και οι εργασίες ανακαίνισης διατηρήθηκαν σε σταθερά επίπεδα. 

ΝΑ Ευρώπη

Στην περιοχή της Νοτιοανατολική Ευρώπης ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 10% επηρεάζοντας όλα τα κόστη παραγωγής. Ωστόσο, η ζήτηση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια ενός ήπιου χειμώνα, επιτρέποντας στον Όμιλο να αυξήσει τις πωλήσεις του και να ανακτήσει τα περιθώρια κέρδους. Οι καλές επιδόσεις στην περιοχή οφείλονται στους αυξημένους όγκους πωλήσεων και στα μέτρα συγκράτησης του κόστους. Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν τη ζήτηση διέφεραν στις επιμέρους αγορές και περιλάμβαναν από μικρά έργα και εργασίες ανακαίνισης έως μεγάλα έργα υποδομών και κατασκευές στην αγορά κατοικιών, ανάλογα με τη χώρα. 

Ανατολική Μεσόγειος

Οι επιδόσεις στην περιοχή διατηρήθηκαν σε καλά επίπεδα στην αρχή του έτους παρά το ασταθές περιβάλλον. Ο πληθωρισμός στην Αίγυπτο έφθασε σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα και οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται με αργούς ρυθμούς. Παρότι ο κανονισμός για τη ρύθμιση της αγοράς από την κυβέρνηση εξακολουθεί να υφίσταται, η κατανάλωση στον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκε. Τα ανεπαρκή συναλλαγματικά αποθέματα και οι σημαντικές περικοπές των κρατικών δαπανών επηρεάζουν δυσμενώς το επενδυτικό κλίμα. Στην Τουρκία, οι επιδόσεις διατηρήθηκαν σε σταθερά επίπεδα παρά τις μακροοικονομικές δυσκολίες και τις συνέπειες του υπερπληθωρισμού. Τόσο οι πωλήσεις όσο και η κερδοφορία αυξήθηκαν, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, οι οποίες τόνωσαν την κατασκευαστική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα ο υπερπληθωρισμός αποτυπώθηκε στα επίπεδα των τιμών. Η κατανάλωση εξακολουθεί να αντλεί ώθηση από τα έργα του ιδιωτικού τομέα παρά τις περικοπές των κρατικών επενδύσεων, με αποκλίνουσες τάσεις να παρατηρούνται στις διάφορες επιμέρους αγορές της χώρας.

Βραζιλία (Κοινοπραξία)

Η παρατεταμένη περίοδος αυξημένων βροχοπτώσεων όπως και τα συνεχώς υψηλά επίπεδα των επιτοκίων και του πληθωρισμού συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά τον κλάδο τσιμέντου. Η κατανάλωση τσιμέντου μειώθηκε κατά 1,2% το πρώτο τρίμηνο του 2023 έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2022, αλλά η κατανάλωση τσιμέντου στην περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται ο Όμιλος αυξήθηκε κατά 1,4%. Οι πωλήσεις της Apodi το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε €29,5 εκ., έναντι €22,5 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν σε €3,5εκ., έναντι €2,7 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2022.