Η έρευνα διεξήχθη από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 4 Απριλίου 2025 και οι ερωτηθέντες στην πλειοψηφία τους (ποσοστό 70%) εστίασαν στις απειλές για τους οικονομικούς τους στόχους το επόμενο 12μηνο και ειδικότερα στον εμπορικό πόλεμο. Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία για περισσότερους από τους μισούς (52%) ήταν η μεγάλη γεωπολιτική σύγκρουση, ακολουθούμενη από τον υψηλότερο πληθωρισμό.
Κοιτώντας πέντε χρόνια μπροστά, όσοι ανησυχούσαν για μια μεγάλη γεωπολιτική σύγκρουση αυξήθηκαν στο 61% και το 53% ανησυχούσε για μια παγκόσμια ύφεση πιθανώς λόγω σοβαρών εμπορικών διαφορών. Έχοντας επίγνωση των κινδύνων του κρατικού δανεισμού, το 50% των family offices ανησυχούσε για μια κρίση χρέους, σύμφωνα με την έρευνα.
Οι περισσότεροι managers (σε ποσοστό 59%) δεν προτίθενται να μειώσουν το επενδυτικό ρίσκο, διατηρώντας μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας.
Ετσι σύμφωνα με την UBS:
- Το 40% ενισχύει τη διαφοροποίηση επιλέγοντας εξειδικευμένους διαχειριστές
- Το 31% αυξάνει την έκθεση σε hedge funds
- Το 26% επενδύει σε βραχυπρόθεσμα προϊόντα σταθερού εισοδήματος υψηλής ποιότητας
- Το 19% κατευθύνεται προς πολύτιμα μέταλλα (κυρίως χρυσό), με την τάση να αναμένεται ότι θα φτάσει στο 21% εντός πενταετίας.
«Σε μια εποχή αυξημένης αστάθειας, φόβων για παγκόσμια ύφεση και μετά από μια σχεδόν άνευ προηγουμένου ρευστοποίηση της αγοράς στις αρχές Απριλίου, η τελευταία μας έκθεση χρησιμεύει ως μια καλή υπενθύμιση ότι τα family office παγκοσμίως επιδιώκουν πρωτίστως μια σταθερή, μακροπρόθεσμη προσέγγιση, καθώς επικεντρώνονται στη διατήρηση του πλούτου στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Benjamin Cavalli, Επικεφαλής Στρατηγικών Πελατών στην UBS Global Wealth Management.
«Ακόμα και με την έρευνα που διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό στο πρώτο τρίμηνο, τα οικογενειακά γραφεία γνώριζαν ήδη έντονα τις προκλήσεις που θέτει ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, προσδιορίζοντάς τον ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο της χρονιάς. Ωστόσο, σε συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την αναταραχή της αγοράς που ξέσπασε στις αρχές Απριλίου, επανέλαβαν τη διαφοροποιημένη, παντός καιρού στρατηγική κατανομή περιουσιακών στοιχείων τους» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Επενδύσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Σύμφωνα με την έκθεση της UBS οι ανεπτυγμένες αγορές όπως οι ΗΠΑ και Ευρώπη, παραμένουν η ασφαλέστερη επιλογή για τους διαχειριστές. Μάλιστα το ποσοστό συμμετοχής τους σε μετοχές ανεπτυγμένων αγορών
αυξήθηκε στο 26% το 2024 και εκτιμάται ότι θα φτάσει το 29% μέσα στο τρέχον έτος.
Το 46% των επενδυτών σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεσή του σ’ αυτές τις
αγορές την επόμενη πενταετία. Οσον αφορά στους κλάδους που επενδύουν τα family office απαντούν ότι θα αυξήσουν την παρουσία τους στο real estate κατά 29% ενώ κατά 46% θα παραμείνουν "ως έχει".
Τέλος όσον αφορά στην περιφερειακή κατανομή παραμένει προσανατολισμένη στη Δύση:
- Βόρεια Αμερική και Δυτική Ευρώπη απορροφούν το 79% του παγκόσμιου πλούτου των family offices
- Η Ασία-Ειρηνικός (εκτός Κίνας) και η Κίνα συγκεντρώνουν μόλις από 7% έκαστη
- Η αυξανόμενη καχυποψία προς την Ασία αντανακλά την επιφυλακτικότητα των διαχειριστών απέναντι στις εκεί πολιτικές και γεωοικονομικές εξελίξεις.