Το πιο βιώσιμο κατάστημα των Mc Donald's
Το πιο βιώσιμο κατάστημα των Mc Donald's

Το πιο βιώσιμο κατάστημα των Mc Donald's

Φτιαγμένο από ξύλο ο σχεδιασμός του κτιρίου θυμίζει δέντρο.
Ειρήνη Θεοφανίδου
27.09.2023

Το Βραζιλιάνικο αρχιτεκτονικό γραφείο Superlimão Studio δημιούργησε ένα ανυψωμένο κτίριο με δομή που μοιάζει με δέντρο, κατασκευασμένο από ξύλο για το νέο εστιατόριο της αλυσίδας McDonald's στο Σάο Πάολο.

Το κατάστημα που βρίσκεται σε μια από τις πιο πολυσύχναστες διασταυρώσεις της πόλης, είναι συνολικής επιφάνειας 220 τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας "Recipe for the Future" της αμερικανικής αλυσίδας γρήγορης εστίασης. 

Η ανάπτυξη του ακινήτου ολοκληρώθηκε μέσα στην εφετινή χρονιά. Ο σχεδιασμός χρησιμοποιεί μια βιομιμητική προσέγγιση, αντλώντας έμπνευση από τα δέντρα που βρίσκονται στη μέση της παρακείμενης λεωφόρου Bernardino de Campos - τα οποία είναι τα τελευταία δέντρα που έχουν απομείνει στην περιοχή, σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο.

mc donalds-sao paolo-inside.jpg

Το Superlimão Studio χρησιμοποίησε δοκάρια από διασταυρούμενη ξυλεία (CLT) με διαγώνιο βραχίονα διακλάδωσης για να ξεπεράσει τα μέγιστα ανοίγματα των υλικών για να ενισχύσει μια «σύνδεση με τη φύση και το θέμα της βιωσιμότητας σε όλο το έργο», είπε η ομάδα.

Ο σχεδιασμός και η θέση του προορίζονταν επίσης να λειτουργήσουν ως βιτρίνα για τους πεζούς και τους οδηγούς, διαμορφώνοντας πρακτικές βιώσιμης κατασκευής στο κοινό. Το στούντιο είπε ότι το κτίριο είναι το «πιο βιώσιμο McDonald's στη Βραζιλία». «Από την αρχή του έργου, ήμασταν σταθεροί στην προώθηση της βιωσιμότητας και του αντίκτυπου που θα είχε αυτό το θέμα όταν εφαρμοστεί σε ένα περιβάλλον όπως τα McDonald's», ανέφερε στο Dezeen η συνεργάτιδα του Superlimão, Maria Fernanda Elaiuy. Εκτός από το ξύλο, έχει χρησιμοποιηθεί σαν υλικό και το γυαλί για να επιτρέπει τη θέα από όλους τους χώρους του καταστήματος.

Επίσης έχουν τοποθετηθεί οριζόντια σκίαστρα κατά μήκος της γυάλινης πρόσοψης για να ελέγχουν το ηλιακό φως και να ρυθμίζουν την εσωτερική θερμοκρασία.