Το ξύλο κερδίζει έδαφος στις κατασκευές
Το ξύλο κερδίζει έδαφος στις κατασκευές

Το ξύλο κερδίζει έδαφος στις κατασκευές

Δέκα σημαντικά κτίρια που θα ολοκληρωθούν στην επόμενη πενταετία
RE+D magazine
10.03.2023

Ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές επιλέγουν το ξύλο ως κύριο δομικό υλικό. Πύργοι, πανεπιστημιακά κτίρια, αλλά και ένας τερματικός σταθμός αεροδρομίου όπου έχει γίνει χρήση του υλικού μας δείχνουν τις προοπτικές χρήσης της μαζικής ξυλείας σε μια ποικιλία αρχιτεκτονικών έργων.

Τα προϊόντα μαζικής ξυλείας, όπως η διασταυρούμενη ξυλεία (CLT) και η κολλημένη πλαστικοποιημένη ξυλεία (glulam) γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, καθώς προσφέρουν μια εναλλακτική λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε κοινά υλικά, όπως ο χάλυβας και το σκυρόδεμα, ενώ προσφέρουν μια φυσική αισθητική στα κτίρια.

Πηγή: Dezeen 

 

eco park.png

Eco Park, Μεγάλη Βρετανία, Zaha Hadid Architects

Το Eco Park της Zaha Hadid Architects πρόκειται να γίνει το πρώτο γήπεδο ποδοσφαίρου από ξύλο στον κόσμο, θα κατασκευαστεί στην Αγγλία ως έδρα του ποδοσφαιρικού συλλόγου Forest Green Rovers.

Σύμφωνα με το στούντιο, ο χώρος των 5.000 θέσεων θα κατασκευαστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξύλο – συμπεριλαμβανομένης της προεξέχουσας οροφής, της δομής και της επένδυσης.

Αναμένεται επίσης να τροφοδοτείται από βιώσιμες πηγές ενέργειας, αντανακλώντας τις αξίες της ομάδας, την οποία η FIFA ανακήρυξε την πιο πράσινη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο.

 

Rocket&Tigerli switzerland.png

Rocket&Tigerli, Ελβετία, Schmidt Hammer Lassen

Στην Ελβετία, το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο, σχεδιασμένο από το στούντιο Schmidt Hammer Lassen Architects, βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή. Ο πύργος ύψους 100 μέτρων θα έχει πυρήνα ξυλείας και φέρουσα δομή.

Προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί το 2026, θα ντυθεί με τερακότα και θα τοποθετηθεί δίπλα σε άλλα τρία κτίρια. Μαζί, θα σχηματίσουν ένα συγκρότημα που θα περιέχει τα πάντα, από κατοικίες μέχρι καταστήματα.

 

world-of-volvo-gothenburg.jpg

World of Volvo, Σουηδία, Henning Larsen Architects

Το κτίριο θα στεγάσει ένα experience center και μέρος συνάντησης για την αυτοκινητοβιομηχανία Volvo στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Οι δομικοί του κίονες και οι δοκοί θα κατασκευαστούν όλα από glulam ενώ οι πλάκες δαπέδου θα κατασκευαστούν από CLT.

Σύμφωνα με το στούντιο Henning Larsen Architects, το έργο ευελπιστεί να «θέσει ένα νέο πρότυπο για τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ξυλεία στην αρχιτεκτονική».

 

Adjaye-Mass-Timber-Toronto.jpg

Timber House, Καναδάς, Adjaye Associates

Το Timber House της Adjaye Associates αναμένεται να γίνει μια από τις μεγαλύτερες οικιστικές κατασκευές μαζικής ξυλείας στον Καναδά.

Μόλις ολοκληρωθεί, θα συνδυάσει οικονομικά προσιτές κατοικίες με κατοικίες για ηλικιωμένους, που θα περικλείονται από μια χαρακτηριστική δικτυωτή πρόσοψη με φυτεμένα μπαλκόνια.

Ο σχεδιασμός αποτελεί μέρος της ευρύτερης ανάπτυξης Quayside στο Τορόντο, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης κτίρια των Alison Brooks Architects και Henning Larsen Architects και στεχεύει να γίνει «η πρώτη πλήρως ηλεκτρική κοινότητα, μηδενικού άνθρακα σε αυτή την κλίμακα».

 

Dock A Switcerland.png

Dock A, Ελβετία, BIG και HOK

Ξυλεία προερχόμενη από την Ελβετία θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του Dock A, του τερματικού σταθμού μαζικής ξυλείας που αναπτύσσουν οι BIG και HOK για το αεροδρόμιο της Ζυρίχης.

Η κύρια δομή του θα αποτελείται από ξύλινες στήλες σε σχήμα V, δίνοντας στο κτίριο μια παλέτα φυσικών υλικών που ανταποκρίνεται στη μακρόχρονη παράδοση της κατασκευής ξύλου στη χώρα.

«Η οπτικά ήρεμη παλέτα υλικών, το φυσικό φως και η βιοφιλία βοηθούν στον επαναπροσδιορισμό των προσδοκιών των επιβατών για την τυπική εμπειρία αεροδρομίου», δήλωσε ο Martin Voelkle της BIG.

 

powerhouse-company-tilburg-university-netherlands.jpg

Αίθουσα Διαλέξεων του Πανεπιστημίου Tilburg, Ολλανδία, Powerhouse Company

Η δημιουργία ενός κυκλικού κτιρίου που εξαλείφει τα απόβλητα και τη ρύπανση είναι ο στόχος της αίθουσας διαλέξεων του Πανεπιστημίου Tilburg, την οποία σχεδιάζει η Powerhouse Company στην Ολλανδία.

Το κτίριο τετράγωνου σχήματος θα κατασκευαστεί με αποσυναρμολογούμενα και ανακυκλώσιμα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων δομικών δοκών από ξύλο ίσο με 4,6 χλμ. και κρεμαστά πάνελ πρόσοψης από ασβεστόλιθο.

 

Living Landscape-Iceland.png

Living Landscape, Ισλανδία, Jakob+MacFarlane και T.ark

Προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το 2026, το Living Landscape είναι ένα κτίριο μικτής χρήσης που έχει σχεδιαστεί για να μεταμορφώσει έναν χώρο υγειονομικής ταφής στο Ρέικιαβικ.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες Jakob+MacFarlane και T.ark, θα γίνει το «μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στην Ισλανδία» μετά την ολοκλήρωσή του, χάρη στη δομή του από CLT.

Το στούντιο στοχεύει επίσης το κτίριο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής του, οι οποίες θα επιτευχθούν εν μέρει μέσω της χρήσης ξυλείας αλλά και μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Naples-grand-central-station.png

Κεντρικός Σταθμός Μετρό της Νάπολης, Ιταλία, EMBT

Μεγάλα, κυματιστά τμήματα glulam χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του γλυπτού Κεντρικού Σταθμού του Μετρό της Νάπολης, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή στην Ιταλία.

Το στούντιο EMBT της Βαρκελώνης είπε ότι η χρήση ξύλου έχει σκοπό να «εισαγάγει ένα κομμάτι της φύσης» στο Centro Direzionale, τη γύρω περιοχή της δεκαετίας του 1970 που σχεδιάστηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kenzo Tange.

 

Homerton-college-UK.png

Homerton College, Μεγάλη Βρετανία, Alison Brooks Architects

Ένα ακόμα εκπαιδευτικό κτίριο μας φέρνει ο φοιτητικός κόμβος που σχεδιάστηκε από την Alison Brooks Architects για το Πανεπιστήμιο του Cambridge. H δομή του θα αποτελείται από CLT και glulam, η οποία θα κρύβεται εξωτερικά με επένδυση χαλκού.

Το στούντιο δηλώνει ότι ο δεσμευμένος άνθρακας της ξυλείας θα αντισταθμίσει περισσότερο τις εκπομπές από ρυθμιζόμενες εκπομπές άνθρακα που παράγονται από εγκαταστάσεις κτιριακών υπηρεσιών και τις μη ελεγχόμενες εκπομπές άνθρακα από την καθημερινή χρήση του κτιρίου.

 

Dock Mill Ireland.png

Dock Mill, Ιρλανδία, Urban Agency

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα έργα στον κατάλογο είναι μια επέκταση μαζικής ξυλείας σε έναν υπάρχοντα μύλο στο Δουβλίνο, ο οποίος θα είναι ένα από τα ψηλότερα κτίρια ξυλείας στην Ευρώπη όταν ολοκληρωθεί.

Με το όνομα Dock Mill, το έργο της Urban Agency θα χρησιμοποιήσει CLT για να διευκολύνει και να επιταχύνει την κατασκευή στην τοποθεσία δίπλα στο νερό. Μια διπλή γυάλινη πρόσοψη θα τυλίξει την ξύλινη δομή της νέας επέκτασης.

 

pirelli-39-italy.jpg

Pirelli 39, Ιταλία, Diller Scofidio + Renfro και Stefano Boeri Architetti

Στο Μιλάνο, ένας πύργος με πράσινα τείχη με δομή από μαζική ξυλεία πρόκειται να κατασκευαστεί παράλληλα με τον ουρανοξύστη γραφείων Pirellino της δεκαετίας του 1950.

Σχεδιασμένο από τους Diller Scofidio + Renfro και Stefano Boeri Architetti, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου έργου ανακαίνισης του υπάρχοντος κτιρίου που σχεδιάστηκε από το Gio Ponti, με το οποίο θα συνδεθεί με μια πολυώροφη γυάλινη γέφυρα.

Η ξύλινη δομή του θα συμπληρώνεται από 1.700 τ.μ. πράσινους τοίχους που θα αλλάζουν χρώμα με τις εποχές.