Το 35ώροφο Σπίτι της Τουρκίας στην καρδιά του Μανχάταν
Το 35ώροφο Σπίτι της Τουρκίας στην καρδιά του Μανχάταν

Το 35ώροφο Σπίτι της Τουρκίας στην καρδιά του Μανχάταν

RE+D magazine
22.09.2023

Στο 35ώροφο κτίριο Turkevi την έδρα της μόνιμης αποστολής της Τουρκίας στον ΟΗΕ και του γενικού προξενείου της χώρας στη Νέα Υόρκη, υποδέχθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το γεμάτο συμβολισμούς γυάλιο κτίριο των 300 εκατομμυρίων δολαρίων εγκαινιάστηκε πριν από δύο χρόνια (Σεπτέμβριος 2021) κατασκευάστηκε στη θέση του προηγούμενου, μικρότερου κτιρίου, που αγοράστηκε από την IBM το 1977. 

Σχεδιασμένο από την αρχιτεκτονική εταιρεία Perkins Eastman με έδρα τη Νέα Υόρκη, με τη συμβολή του Ομίλου Dizayn της Τουρκίας το νέο κτίριο 171 μέτρων να ξεπερνά το ύψος τη γειτονική Plaza των Ηνωμένων Εθνών, όπου στεγάζεται η μόνιμη αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ., Το κτίριο  στην κορυφή σχηματίζει τουλίπα, το πιο σεβαστό λουλούδι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

Διαθέτει περίοπτες λότζες στους επάνω ορόφους που προσφέρουν απέραντη θέα στον ποταμό East River, το Long Island και το κέντρο του Μανχάταν.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου περιλαμβάνει υποκατάστημα διαβατηρίων και θεωρήσεων, κοινόχρηστους χώρους, αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσα προσευχής πολλαπλών χρήσεων και αμφιθέατρο. 

Το Turkevi είναι επίσης κυρτό στις άκρες για να αντιπροσωπεύει την ημισέληνο στην τουρκική σημαία. 

Ο σχεδιασμός του χώρου εισόδου είναι εμπνευσμένος από τα καραβαν σαράι (χάνια) στην άκρη του δρόμου, του παλιού Δρόμου του Μεταξιού όπου κάποτε έμεναν οι κουρασμένοι ταξιδιώτες για να ξεκουραστούν και να αναρρώσουν.