Θωμάς Δοξιάδης: Τα τρία R που καθόρισαν τον σχεδιασμό των χώρων πρασίνου στο Ελληνικό
Θωμάς Δοξιάδης: Τα τρία R που καθόρισαν τον σχεδιασμό των χώρων πρασίνου στο Ελληνικό

Θωμάς Δοξιάδης: Τα τρία R που καθόρισαν τον σχεδιασμό των χώρων πρασίνου στο Ελληνικό

RE+D magazine
16.02.2024

Ενδιαφέροντα στοιχεία από έργα που έχει υλοποιήσει με την ομάδα του σε όλη την Ευρώπη μοιράστηκε πρόσφατα ο βραβευμένος Αρχιτέκτονας - Αρχιτέκτονας Τοπίου, Θωμάς Δοξιάδης στο 2ο Talk στο πλαίσιο του θεσμού The Ellinikon Moments της LAMDA Development που πραγματοποιήθηκε στο The Ellinikon Experience Centre με θέμα «Επιχειρηματικότητα & Βιωσιμότητα. Αντίθεση η Συμβίωση;».

Ο κ. Δοξιάδης έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τη δημιουργική διαδικασία για το σχεδιασμό και τη μελέτη του The Ellinikon Experience Park, καθώς και τη μελέτη φύτευσης και την αδειοδότηση του The Ellinikon Park, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki.

Παρουσιάζοντας δύο έργα που υλοποιήθηκαν στην Πορτογαλία, ο κ. Δοξιάδης υπογράμμισε ότι «Ξεκινάμε πάντα με δύο οπτικές. Η μία είναι η οπτική του ανθρώπινου βλέμματος και του τρόπου που έχει ο άνθρωπος, μέσα από εκατομμύρια χρόνια ανάπτυξης, στηθεί για να αντιλαμβάνεται πράγματα. Για να μπορούμε να βοηθήσουμε, να ¨πιάσουμε¨ ένα χώρο, πρέπει να τον καταλάβουμε. Και η άλλη οπτική αφορά το τεχνικό και το επιστημονικό: GIS, σχέδια, αναλύσεις. Όλα αυτά συγκλίνουν στο να καταλάβεις πολυεπίπεδα το πρόβλημά σου και αρχίζουν να οδηγούν σε επιλύσεις, σε επίπεδο master planning. Οι όποιες επιλύσεις συνεπώς είναι πώς θα αναπτύξω το μέρος, κάνοντας τη λιγότερη ζημιά. Άρα, η τελική ισορροπία είναι μια ισορροπία που μπαίνουν όλοι οι παράγοντες: ο εμπορικός, ο λειτουργικός, ο οικολογικός και ο αισθητικός».

Thomas Doxiadis.jpg

Για το Έργο του The Ellinikon Experience Park, σημείωσε πως «Το The Ellinikon Experience Park και κατ’ επέκταση το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού έχει παραχθεί με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο, χρησιμοποιώντας την αρχή των τριών R: Reduce, Reuse, Recycle. Έχουμε μειώσει τις παρεμβάσεις μας στο χώρο όσο γίνεται και κρατάμε κατά το δυνατόν το παλιό μπετό που προϋπήρχε στις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου, το οποίο επαναχρησιμοποιούμε ανακυκλώνοντας κομμάτια του για τις δομές του νέου πάρκου όπως παγκάκια, πεζούλια κ.α.».

Για τον Riviera Tower, ο κ. Δοξιάδης ανέφερε ότι «Η περιοχή του Ελληνικού βρίσκεται μεταξύ βουνού και θάλασσας, επομένως ανάλογα το σημείο, το κλίμα διαφοροποιείται. Αντίστοιχα και στον Riviera Tower, τον πρώτο πράσινο ουρανοξύστη στη χώρα μας, το υψόμετρο αλλά και ο προσανατολισμός της κάθε πλευράς του, επηρεάζει το μικροκλίμα. Συνεπώς έχει πραγματοποιηθεί εκτεταμένη μελέτη για να επιλεχθούν τα φυτά που θα ευδοκιμήσουν σε κάθε σημείο του πράσινου πύργου».