Τα σχέδια του Nίκου Καραμούζη για την CORDIA
Τα σχέδια του Nίκου Καραμούζη για την CORDIA

Τα σχέδια του Nίκου Καραμούζη για την CORDIA

Ο Ομιλος διεκδικεί σημαντικό μερίδιο από την ελληνική αγορά Facility Management
RE+D magazine
29.03.2024

Κομμάτι της πίτας της ελληνικής αγοράς μέσα από στρατηγικές επενδύσεις διεκδικεί η CORDIA ο επενδυτικός βραχίονας του Ομίλου SMERemediumCap.

Ο όμιλος Cordia, αποτελεί μία κοινή επένδυση του fund SMERC, με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη και του family office της Μαριάννας Λάτση, και αποτελείται συνολικά από 4 εταιρείες (Cordia, ESA, Skymar και Imagin) 

Δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών σε ακίνητα και υποδομές και κατατάσσεται μεταξύ των 20 μεγαλύτερων εργοδοτών καθώς απασχολεί περί τους 4.000 εργαζόμενους. 

Όπως ανέφερε ο κ. Καραμούζης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, το 2023 ο τζίρος του Ομίλου ανήλθε στα €107 εκατ. με στόχο να φτάσει στο επόμενο διάστημε στα €150 εκατ. διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο από την αγορά του facility management στην Ελλάδα η οποία υπολογίζεται στα €1,4 δισ. 

Σε τροχιά ανάπτυξης η αγορά Facility Management

Στην μετά COVID εποχή και λόγω της κλιματικής αλλαγής, η Ευρωπαϊκή αγορά Facility Management ανέρχεται στα $321 δισ. σημειώνοντας αύξηση περίπου 3,2% σε σχέση με το 2022. Πρόκειται για μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, με την αγορά να αγγίζει τα $364 δισ. έως το 2027, ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% περίπου. 

Το Total Facility Management αποτελεί μέρος της αγοράς του Facility Management και αφορά την παροχή όλων των υπηρεσιών διαχείρισης κτηρίων, εγκαταστάσεων και υποδομών κάτω από μία ενιαία σύμβαση, με μερίδιο περίπου 10%. Αναδύεται ως η Νο1 τάση στη διαχείριση κτηριακών εγκαταστάσεων και υποδομών παγκοσμίως. 

H ολιστική προσέγγιση που προσφέρει, ενισχύει τον καλύτερο συντονισμό, την οικονομική αποδοτικότητα και τον ποιοτικό έλεγχο, συμβάλλοντας στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της εγκατάστασης στο σύνολό της. Συνδέει ανθρώπους, εγκαταστάσεις και διαδικασίες, επιδιώκοντας τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων και την αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.

FM.jpg

Για την ελληνική αγορά τα €1,4 δισ. κατανεμονται σε:

  • Υπηρεσίες Καθαρισμού: €650 εκατ., όπου 6 εταιρείες κατέχουν το 36% της αγοράς. 
  • Υπηρεσίες Ασφάλειας: €450 εκατ., όπου 5 εταιρείες κατέχουν το 60% της αγοράς, με τον κλάδο του Aviation να αποτελεί μόνος του 13% της αξίας των υπηρεσιών ασφαλείας και
  • Υπηρεσίες  Τεχνικής Συντήρησης:  €300 εκατ. με παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός και το Δημόσιο παραμένουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό σε in-house υπηρεσίες.