Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000 τα επιτόκια στεγαστικών στις ΗΠΑ
Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000 τα επιτόκια στεγαστικών στις ΗΠΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000 τα επιτόκια στεγαστικών στις ΗΠΑ

Το μέσο επιτόκιο του δημοφιλούς 30ετούς σταθερού στεγαστικού δανείου έφτασε το 7,48%.
Στυλιανή Ρουχωτά
22.08.2023

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2000, συνθλίβοντας την οικονομική προσιτότητα για τους πιθανούς αγοραστές κατοικιών στις ΗΠΑ.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα, μετά την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων λόγω των ανησυχιών των επενδυτών ότι τα υψηλά επιτόκια και ο πληθωρισμός θα παραμείνουν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Το μέσο επιτόκιο του δημοφιλούς 30ετούς σταθερού στεγαστικού δανείου έφτασε το 7,48%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2000, σύμφωνα με το Mortgage News Daily. Αυξήθηκε κατά 29 μονάδες βάσης μόλις την περασμένη εβδομάδα.

«Οι επενδυτές απλώς δεν βλέπουν το είδος της επιδείνωσης των οικονομικών δεδομένων που περίμεναν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Mortgage News Daily.

Σημείωσε ότι η Federal Reserve θέλει να δει την ίδια επιδείνωση πριν σκεφτεί μια αλλαγή πολιτικής και ότι αυτή η αλλαγή πιθανότατα θα ευνοούσε πρώτα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

«Το καθαρό αποτέλεσμα είναι ότι τα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια, όπως οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων και τα στεγαστικά δάνεια, φέρουν το κύριο βάρος του αρνητικού κλίματος επιτοκίων της αγοράς. Αυτό δεν θα αλλάξει έως ότου τα δεδομένα αναγκάσουν τη Fed να αρχίσει να μιλά για την πρώτη μείωση των επιτοκίων».

Τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν σκληρά τους πιθανούς αγοραστές κατοικιών, ενισχύοντας τις προκλήσεις από τις διογκωμένες από την πανδημία Covid τιμές κατοικιών. Οι τιμές κατέγραψαν πάνω από δώδεκα χαμηλά ρεκόρ το 2020, πυροδοτώντας ένα ξεφάντωμα της αγοράς κατοικιών που προκάλεσε αύξηση των τιμών πάνω από 40% από την αρχή της πανδημίας έως το καλοκαίρι του 2022. Οι τιμές υποχώρησαν ελαφρώς στο τέλος του περασμένου έτους, αλλά τώρα αυξάνονται και πάλι λόγω της ισχυρής ζήτησης και της πολύ χαμηλής προσφοράς.

Τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων επιδεινώνουν την κατάσταση της προσφοράς. 

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες σπιτιού διστάζουν να διαθέσουν τα σπίτια τους προς πώληση επειδή η συντριπτική τους πλειονότητα έχει ποσοστά γύρω ή κάτω από 3%. Η μετακόμιση σε άλλο σπίτι θα σήμαινε υπερδιπλασιασμό αυτού του ποσοστού. Έχει δημιουργήσει αυτό που σήμερα αποκαλείται «χρυσές χειροπέδες» μεταξύ των πιθανών πωλητών.

Για έναν αγοραστή σήμερα, η διαφορά σε προσιτές τιμές από μόλις πριν από ένα χρόνο είναι δραματική. 

Ο μέσος όρος του 30ετούς σταθερού πέρυσι ήταν περίπου 5,5%. 

Για κάποιον που αγοράζει ένα σπίτι 400.000 $, με 20% έκπτωση σε ένα σταθερό δάνειο 30 ετών, η μηνιαία πληρωμή σήμερα, με κεφάλαιο και τόκους, είναι περίπου 420 $ περισσότερο από ό,τι θα ήταν πριν από ένα χρόνο.

Περισσότεροι δανειολήπτες επιλέγουν τώρα δάνεια με προσαρμόσιμο επιτόκιο, τα οποία προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια για συντομότερους σταθερούς όρους. Το μέσο επιτόκιο σε ένα 5ετές ARM την περασμένη εβδομάδα ήταν 6,2%, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών. Το μερίδιο των εφαρμογών ARM αυξήθηκε στο 7%. Το 2020, όταν το σταθερό 30ετίας έγραφε πολλαπλά χαμηλά ρεκόρ, το μερίδιο αυτό ήταν μικρότερο από 2%.

Οι κατασκευαστές κατοικιών της χώρας προσπαθούν να αντισταθμίσουν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων είτε αγοράζοντας αυτά τα επιτόκια βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα είτε μειώνοντας τις τιμές των κατοικιών. Είχαν επιβραδύνει αυτά τα κίνητρα νωρίτερα φέτος, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε και τα επιτόκια υποχώρησαν, αλλά πρόσφατα τα αύξησαν ξανά.

Ωστόσο, το αίσθημα των κατασκευαστών κατοικιών τον Αύγουστο μειώθηκε απότομα, με τους κατασκευαστές να αναφέρουν τα υψηλότερα επιτόκια ως κύριο λόγο.

(ΠΗΓΗ: CNBC)