Στο 2,75% εκτιμάται ότι φθάσει το επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του χρόνου
Στο 2,75% εκτιμάται ότι φθάσει το επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του χρόνου

Στο 2,75% εκτιμάται ότι φθάσει το επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του χρόνου

Πάνω από €400 δισ. θα αντλήσουν από τις αγορές τα κράτη μέλη της Ε.Ε το 2023.
RE+D magazine
14.10.2022

"Η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 0,75% και στις δυο εναπομένουσες συνεδριάσεις έως το τέλος του χρόνου, ενώ θα πρέπει να αρχίσει σταδιακά την συρρίκνωση του ισολογισμού από το 2023" δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Bostjan Vasle.

«Δεδομένης της δυναμικής τόσο του δομικού πληθωρισμού όσο και του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, νομίζω ότι θα συνεχίσουμε με αυξήσεις των επιτοκίων στις επόμενες δύο συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου», ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ. «Νομίζω ότι ο πιο πρόσφατος ρυθμός μας για πεζοπορίες είναι κατάλληλος και στις επόμενες δύο συνεδριάσεις».


Αν επαληθευτεί τελικά η εκτίμηση του Σλοβένου Κεντρικού Τραπεζίτη τότε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του έτους θα έχει φθάσει το 2,75% το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλούς οικονομολόγους ως το επίπεδο του «ουδέτερου επιτοκίου».


Οσον αφορά στη νομισματική σύσφιξη ήδη καταγράφηκε σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου διμήνου μία μικρή μείωση κατά περίπου 4 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ).


Συνολικά βέβαια η ΕΚΤ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 5 τρισ. ευρώ! Η σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα καταστήσει πιο δύσκολο τον δανεισμό των κρατών - μελών της Ε.Ε την επόμενη χρονιά, σε μία συγκυρία όπου οι δημοσιονομικές ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Εκτιμάται ότι συνολικά τα κράτη μέλη της Ε.Ε θα χρειαστεί να αντλήσουν από τις αγορές τους χρόνου περί τα €400 δισ. από €120 - €150 δισ. που υπολογίζεται να αντλήσουν εφέτος.