"Φτωχή" παρά την αύξηση στο 17% η ασφάλιση κατοικίας στην Ελλάδα
"Φτωχή" παρά την αύξηση στο 17% η ασφάλιση κατοικίας στην Ελλάδα

"Φτωχή" παρά την αύξηση στο 17% η ασφάλιση κατοικίας στην Ελλάδα

Η μείωση της φορολογίας του ΕΝΦΙΑ ίσως αποτελέσει ισχυρό κίνητρο λένε παράγοντες της αγοράς.
Ειρήνη Θεοφανίδου
11.01.2024

"Φτωχή" παρά την αύξηση 17% παραμένει η ασφαλιστική κάλυψη κατοικιών της χώρας σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας που πραγματοποίησε έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2023.

Οπως αναφέρει η ΕΑΕΕ η οποία συγκέντρωσε στοιχεία για 1.086.037 συμβόλαια που ήταν σε ισχύ την 30η Σεπτεμβρίου 2023 στην έρευνα καταγράφηκαν ξεχωριστά τα συμβόλαια που παρέχουν την κάλυψη της πυρκαγιάς χωρίς τις καλύψεις καιρικών φαινομένων ή / και σεισμού (περιλαμβάνεται η δασική πυρκαγιά).

Συγκεκριμένα, ποσοστό 80,8% των κατοικιών ήταν ασφαλισμένες για σεισμό, 66,3% για καιρικά φαινόμενα, 90,5% με κάλυψη κτιρίου και 9,5% με κάλυψη μόνο περιεχομένου.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το 46,4% των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας για καλύψεις κτιρίου – περιεχομένου εντοπίζεται στην Αττική. Η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια ήταν η Κεντρική Μακεδονία σε ποσοστό 14,4% με συνολικά 156.414 ενεργά συμβόλαια ενώ αντίθετα το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης εμφανίζουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε ποσοστό 1,5% με 16.308 συμβόλαια. 

house_insurance.jpg

Μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ενα ισχυρό κίνητρο για την ασφάλιση κατοικίας στην Ελλάδα ίσως αποτελέσει η επερχόμενη υπουργική απόφαση που προβλέπει μείωση του φόρου ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίσουν το σπίτι τους. Το μέτρο αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την ανάδειξη της συμβολής της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνία και την οικονομία, λένε παράγοντες του ασφαλιστικού κλάδου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από €1.000 /τ.μ. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ το ελάχιστο κόστος μπορεί να αναθεωρείται ενώ εάν η ασφάλιση είναι μικρότερη του 1 έτους τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίζεται βάσει των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος.