Στην οδό Πατησίων το Νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ
Στην οδό Πατησίων το Νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Στην οδό Πατησίων το Νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

RE+D magazine
24.05.2024

Τη μετεγκατάσταση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών από τη Νέα Κηφισιά στα ιστορικά ακίνητα ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, επί της Οδού Πατησίων 85, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

"Το νέο μουσείο, το οποίο και αναμένεται να είναι προσβάσιμο σε επισκέπτες τα επόμενα 3-4 χρόνια, θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις νέες γενιές και θα προβάλει την ιστορία του τηλεπικοινωνιακού κλάδου στην Ελλάδα" τόνισε ο ίδιος στο πλαίσιο εκδήλωσης, όπου παρουσιάστηκε το νέο project , επισημαίνοντας πως ο ΟΤΕ είναι θεματοφύλακας πολιτιστικής, ιστορικής και τεχνολογικής κληρονομιάς της χώρας.

Το νέο μουσείο, που θα λειτουργεί ως πολιτιστικό τοπόσημο, σημείο αναφοράς για την Αθήνα και καταλυτικός παράγοντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής, είναι μέρος της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ.

«Η στρατηγική μας επιλογή να στηρίζουμε διαχρονικά τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας, είναι μέρος του οράματός μας, να είμαστε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη . Αυτό αποδεικνύουμε έμπρακτα και με την απόφασή μας για τη δημιουργία ενός νέου μουσείου στην καρδιά της Αθήνας, που θα αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές» πρόσθεσε ο κ. Τσαμάζ.

Το νέο μουσείο θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους είτε μέσω φυσικής, είτε μέσω ψηφιακής παρουσίας η είσοδος, είπε ο κ. Τσαμάζ, θα παραμείνει δωρεάν για ελληνόπουλα και σχολεία, αφού στόχος δεν είναι να αποκομίσει ο Όμιλος έσοδα από τη λειτουργία του. 

Με την ολοκλήρωσή του, εκτός από τους χώρους μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων θα προσφέρει έναν ισόγειο χώρο πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο, εστιατόριο, καφέ και χώρους εκδηλώσεων και εκπαίδευσης.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για το πώς θα διαμορφωθεί αλλά και οι πρώτες εργασίες ανακατασκευής, όπως ενίσχυση στατικότητας. Το project management έχει αναλάβει η ΟΤΕestate, θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ, σε συνεργασία με ομάδες του Ομίλου και εξωτερικούς συνεργάτες ωστόσο όμως η διοίκηση του Ομίλου δεν θέλησε να αναφερθεί στο κόστος της επένδυσης.

Μάλιστα , όπως είπε ο CFO Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης μετά την ολοκλήρωση της μελέτης η οποία προσδιορίζεται ότι θα έχει τελειώσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες, θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος της επένδυσης. Η αρχιτεκτονική μελέτη του νέου μουσείου πραγματοποιείται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou - Kourkoulas Architects and Associates, ενώ η μουσειολογική από την κα Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, αρχιτέκτονα-μουσειολόγο.

Κτιριακό Συγκρότημα ΥΜΑ-ΝΥΜΑ: η ιστορία και η νέα «σελίδα»

Η κατασκευή του ΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) ξεκίνησε το 1952 στην οδό Πατησίων 85 και ολοκληρώθηκε το 1954, δίνοντας στην Αθήνα εκείνης της εποχής σύγχρονο χαρακτήρα. Αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο έργο τηλεπικοινωνιακής υποδομής, καθώς στέγαζε τη λειτουργία της υπεραστικής σύνδεσης. Αρχιτέκτονας του κτιρίου, ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Κώστας Κιτσίκης.

Σύντομα, οι ανάγκες του συνεχώς αναπτυσσόμενου Οργανισμού ξεπέρασαν τις δυνατότητες του κτιρίου και έτσι το 1961 ξεκίνησε η ανέγερση του ΝΥΜΑ, του πιο ψηλού κτιρίου της Αθήνας την εποχή εκείνη, με ύψος 58,60μ.

Το ΝΥΜΑ αποπερατώθηκε το 1966, δημιουργώντας μαζί με το ΥΜΑ ένα κτιριακό συγκρότημα-σημείο αναφοράς μέσα στην πόλη, μεταξύ των οδών Πατησίων και Γ' Σεπτεμβρίου. Για πολλά χρόνια, μέχρι τη δημιουργία του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι το 1988, το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ λειτουργούσε ως διοικητικό κέντρο του ΟΤΕ και κέντρο της τηλεπικοινωνιακής λειτουργίας της χώρας. Σήμερα το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ έχει έκταση πάνω από 40.000 τ.μ και αποτελείται από 7 κτίρια, που φιλοξενούν κατά βάση τηλεπικοινωνιακές υποδομές, κέντρα δικτύων και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.