Στην επόμενη φάση ο ποδηλατόδρομος από ΣΕΦ έως Βούλα
Στην επόμενη φάση ο ποδηλατόδρομος από ΣΕΦ έως Βούλα

Στην επόμενη φάση ο ποδηλατόδρομος από ΣΕΦ έως Βούλα

RE+D magazine
27.11.2023

Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης εδαφικών τμημάτων από την ΕΤΑΔ για την δημιουργία του ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου που θα ξεκινά από το ΣΕΦ και θα καταλήγει στη Βούλα διασχίζοντας όλο το παραλιακό μέτωπο.

Στόχος του έργου, σύμφωνα με την απόφαση, είναι να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ενιαία και προσβάσιμη ακτογραμμή στην Ευρώπη, παρόμοια με τη γαλλική Ριβιέρα, την ιταλική Ριβιέρα, τη Βαρκελώνη, το Τελ Αβίβ, την Κωνσταντινούπολη κλπ. και να προσφέρει επιπλέον ανοιχτό χώρο στους πολίτες, ενθαρρύνοντας την πρόσβαση του κοινού στο παραλιακό μέτωπο.

Με τη σύμβαση, η «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» ΕΤΑΔ ΑΕ, παραχωρεί «ελεύθερα εδαφικά τμήματα ακινήτων αρμοδιότητάς της συνολικής επιφάνειας 46.891 τ.μ., με στόχο την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου μήκους 13,5 χιλιομέτρων. Το έργο είναι ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με προϋπολογισμό 19,13 εκ. ευρώ, με αναθέτουσα αρχή του έργου, την Περιφέρεια Αττικής.

Το έργο

Το αντικείμενο του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα –  Αστικός Περίπατος» αφορά το πρώτο κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας και ειδικότερα την ενοποίηση της αστικής ακτογραμμής του νομού Αττικής, μέσω ενός ενιαίου δικτύου πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, που εκτείνεται από τον δήμο Καλλιθέας έως το δημαρχείο του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, διασχίζοντας τους δήμους της Καλλιθέας, του Π. Φαλήρου, του Αλίμου, του Ελληνικού-Αργυρούπολης, της Γλυφάδας, και της Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. 

Στόχος του έργου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2025, είναι η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου χώρου, που αποδίδεται στους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής. 

Η παραχώρηση από την ΕΤΑΔ ΑΕ, συμφωνείται για χρονικό διάστημα εικοσιπέντε ετών και θα ισχύει με την προϋπόθεση της υλοποίησης του έργου του ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου εντός πενταετίας από την υπογραφή της σύμβασης. 

Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία

Όσον αφορά στην αδειοδότηση του σύμφωνα με πληροφορίες αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται η δημοσίευση των δύο κρίσιμων ΚΥΑ, προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής, που είναι η αναθέτουσα αρχή, να εγκρίνει τις μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης. 

Η πρώτη αφορά στην έγκριση μελετών (έχουν ήδη εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων) και υπογράφεται από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Εσωτερικών και Ναυτιλίας.

Η δεύτερη αφορά στη διέλευση του έργου από τον Αιγιαλό και υπογράφεται από το Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για να εγκρίνει τα τεύχη του διαγωνισμού και αναμένεται έως το τέλος του έτους να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή αναδόχου. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής με εποπτεύον Υπουργείο το ΥΠΕΝ.