Στενεύουν το "ζωνάρι" τα νοικοκυριά της ευρωζώνης μετά από μια δεκαετία
Στενεύουν το "ζωνάρι" τα νοικοκυριά της ευρωζώνης μετά από μια δεκαετία

Στενεύουν το "ζωνάρι" τα νοικοκυριά της ευρωζώνης μετά από μια δεκαετία

Οι καταθέσεις σε τράπεζες της ευρωζώνης μειώθηκαν κατά €64 δισ. για πρώτη φορά από το 2014.
Ειρήνη Θεοφανίδου
28.11.2022

Μειώθηκαν οι καταθέσεις κατά ποσοστό ρεκόρ αλλά και ο τραπεζικός δανεισμός προς τα νοικοκυριά της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το χρηματικό ποσό που ρέει γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην ευρωζώνη των 19 χωρών έχει αντιστραφεί μετά από σχεδόν μια δεκαετία ταχείας ανάπτυξης που προκάλεσε η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Το συνολικό ποσό των καταθέσεων σε τράπεζες της ευρωζώνης, εξαιρουμένων εκείνων των κεντρικών κυβερνήσεων, μειώθηκε κατά 64 δισ. ευρώ, η πρώτη πτώση από το 2014. Η πτώση αντανακλούσε εν μέρει «έναν εφάπαξ τεχνικό παράγοντα» που προκλήθηκε από την αντιστροφή μιας προσωρινής κατάθεσης από ένα οίκο συμψηφισμού. 

Οι καταθέσεις μίας ημέρας στο μπλοκ μειώθηκαν κατά €149 δισ. σε επίπεδα ρεκόρ τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών εξακολουθούν να αυξάνονται κατά €15 δισ. αλλά αυτή ήταν η μικρότερη αύξηση εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια και μειωμένη κατά 60% από τον μέσο όρο των προηγούμενων τριών μηνών, υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές εξοικονομούν λιγότερα.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ επιβραδύνθηκε επίσης ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά, καθώς οι τράπεζες παρέτειναν €8 δισ. νέων στεγαστικών δανείων τον Οκτώβριο, από €15 δισ. τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από την κορύφωση της κρίσης της πανδημίας του Covid-19 στην Ευρώπη τον Απρίλιο του 2020. 

«Τα στοιχεία για τα χρήματα και τις πιστώσεις για τον Οκτώβριο έδειξαν σαφή σημάδια συγκράτησης στην αύξηση των δανείων», δήλωσε ο Ricardo Amaro, ανώτερος οικονομολόγος στην ερευνητική ομάδα Oxford Economics σύμφωνα με τους FT. «Αναμένουμε περαιτέρω συγκράτηση τους επόμενους μήνες, σε συμφωνία με επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ, η οποία πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε χειμερινή ύφεση για την οικονομία της ευρωζώνης».