Στεγαστικά στο 100% της αξίας του ακινήτου
Στεγαστικά στο 100% της αξίας του ακινήτου

Στεγαστικά στο 100% της αξίας του ακινήτου

Με ποιους όρους θα μπορούν να δανειστούν οι αγοραστές για πρώτη φορά ύστερα από την κρίση του 2008.
Ειρήνη Θεοφανίδου
09.05.2023

Οι αγοραστές ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να πάρουν στεγαστικό δάνειο που θα καλύπτει έως και το 100% της αξίας του ακινήτου χωρίς να υποχρεώνονται να βάζουν ως εγγυητή του δανείου κάποιο μέλος της οικογένειας με "μεγάλο πορτοφόλι" .

Πιο συγκεκριμένα, η Skipton Building Society ετοιμάζεται να ξεκινήσει την παροχή στεγαστικού δανείου σε όσους αισθάνονται "παγιδευμένοι ενοικιαστές"  και δεν μπορούν να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν το δικό τους σπίτι. 

Ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει αυτό δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας, αλλά σύμφωνα με μια αναφορά στους Times, το νέο προϊόν θα είναι διαθέσιμο έως και για το 100% της αξίας του ακινήτου με μόνη προϋπόθεση οι δανειολήπτες να μπορούν να επιδείξουν ιστορικό καταβολής ενοικίου συγκρίσιμο με τις αποπληρωμές στεγαστικών δανείων έως δύο χρόνια, ώστε να μετριαστεί ο κίνδυνος. 

Πάντως εφόσον γίνει πραγματικότητα θα είναι η πρώτη φορά που οι επίδοξοι αγοραστές ακινήτων θα μπορούν να αποκτήσουν στεγαστικό δάνειο έως και 100% από τότε που "χτύπησε" τις οικονομίες παγκοσμίως η κρίση το 2008.

Κάτι τέτοιο θα διέφερε από άλλα διαθέσιμα εξειδικευμένα προϊόντα που επιτρέπουν στους ανθρώπους να δανείζονται έως και στο 100%, όμως περιλαμβάνουν πρόσθετες παροχές βοήθειας όπως να μπει κάποιο μέλος της οικογένειας ως εγγυητής του δανείου. 

Οπως λένε οι ειδικοί της αγοράς η κίνηση θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για τον υπεύθυνο δανεισμό σε μια εποχή αβεβαιότητας για τις τιμές των κατοικιών και συμπίπτει με την εικασία ότι η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει να αναβιώσει το πρόγραμμα βοήθειας για αγορά κατοικίας, το οποίο έκλεισε για νέες αιτήσεις στα τέλη του περασμένου έτους.

Στοιχεία που συγκέντρωσε η Halifax νωρίτερα μέσα στη χρονιά διαπίστωσαν ότι το μέσο ποσό που κατατέθηκε ως ίδια συμμετοχή από όσους αγόρασαν το πρώτο τους σπίτι το 2022 ήταν 62.470 £ - αυξημένο κατά 8% σε σχέση με το 2021.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο τελευταίος δανειστής του Ηνωμένου Βασιλείου που προσέφερε στεγαστικά δάνεια στο 100% χωρίς περαιτέρω εγγυήσεις έβαλε "τίτλους τέλους" πριν από 15 χρόνια.