Στα "κόκκινα" κάρτες και προσωπικά δάνεια
Στα "κόκκινα" κάρτες και προσωπικά δάνεια

Στα "κόκκινα" κάρτες και προσωπικά δάνεια

Σύμφωνα με έρευνες οι δανειολήπτες που προσπάθησαν με προσωπικό δάνειο να μειώσουν το χρέος της πιστωτικής κάρτας 18 μήνες αργότερα επέστρεψαν στην ίδια... κατάσταση.
Ειρήνη Θεοφανίδου
28.08.2023

Οι άνθρωποι που στράφηκαν σε προσωπικά δάνεια για να διαχειριστούν τα ανεξόφλητα υπόλοιπα σε πιστωτικές κάρτες, επανέρχονται σε χρέη καρτών μήνες αργότερα σύμφωνα με έρευνα.

Μια έρευνα που διεξήχθη από την TransUnion μεταξύ Απριλίου 2021 και Σεπτεμβρίου 2022 διαπίστωσε ότι οι δανειολήπτες που πήραν  προσωπικό δάνειο με σκοπό να "ανακουφίσουν" το χρέος της πιστωτικής τους κάρτας είδαν τα υπόλοιπά τους να μειώνονται κατά 57% κατά μέσο όρο, αλλά για πολλούς, αυτά τα υπόλοιπα επέστρεψαν κοντά στα προηγούμενα επίπεδα 18 μήνες αργότερα.

Ερευνητές από το LendingTree βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα, με τους δανειολήπτες να αρχίζουν και πάλι να συσσωρεύουν πιστωτικά χρέη μόνο τρεις μήνες μετά την λήψη του δανείου.

Τα δεδομένα υπογραμμίζουν το πραγματικό πρόβλημα αύξησης χρέους για πολλούς Αμερικανούς, καθώς τα συνολικά υπόλοιπα φτάνουν σε υψηλά όλων των εποχών, τα επιτόκια παραμένουν υψηλά (20%) και οι καθυστερήσεις αρχίζουν να αυξάνονται.

Οι δανειολήπτες στρέφονται σε μη εξασφαλισμένα προσωπικά δάνεια για να ενοποιήσουν το χρέος τους, επειδή τα επιτόκια αυτών των δανείων είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι στις πιστωτικές κάρτες. Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών έχουν εκτοξευθεί πάνω από 20%, παρακολουθώντας τις αυξήσεις επιτοκίων από την Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Αλλά η στρατηγική αυτή λειτουργεί μόνο εάν οι δανειολήπτες αλλάξουν τον τρόπο χρήσης της πιστωτικής κάρτας τους. Και αυτό δεν συμβαίνει. Η TransUnion διαπίστωσε ότι οι δανειολήπτες μείωσαν το ποσό των πιστωτικών ορίων που χρησιμοποιούσαν από 59% σε 14% κατά μέσο όρο μετά την ενοποίηση. Αλλά μόλις 18 μήνες αργότερα, οι ίδιοι οφειλέτες χρησιμοποιούσαν το 42% της διαθέσιμης πίστωσής τους – ανεξάρτητα από το επίπεδο κινδύνου τους.

Σύμφωνα με το LendingTree, το μέσο υπόλοιπο για όσους εξόφλησαν μεταξύ 1.000 και 4.999 $ σε χρέη πιστωτικής κάρτας με προσωπικό δάνειο, είδε το μέσο υπόλοιπό τους να πέφτει από 9.541 $ σε 7.004 $ δύο μήνες αργότερα. Αλλά ανέκαμψε στα 8.476 $ έως τον πέμπτο μήνα μετά την κίνηση αυτή.