Σοβαρές οι προκλήσεις στον Κινεζικό κλάδο των ακινήτων το 2024
Σοβαρές οι προκλήσεις στον Κινεζικό κλάδο των ακινήτων το 2024

Σοβαρές οι προκλήσεις στον Κινεζικό κλάδο των ακινήτων το 2024

Οι εκτιμήσεις της Country Garden της μεγαλύτερης εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων στην Κίνα.
Ειρήνη Θεοφανίδου
16.01.2024

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων της Κίνας, Country Garden, αναμένει ότι η αγορά ακινήτων θα παραμείνει αδύναμη το 2024 και πως η εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερες, «σοβαρές» προκλήσεις σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε σχετικό δημοσίευμα η Country Garden, η οποία χρεοκόπησε τα υπεράκτια ομόλογά της αξίας $11 δισ. τον Οκτώβριο και επέκτεινε τις αποπληρωμές των χερσαίων ομολογιών της πέρυσι, είναι μεταξύ μιας μακράς λίστας εγχώριων developers που αντιμετωπίζουν κρίση μετρητών από τότε που η αγορά ακινήτων της Κίνας "χτυπήθηκε" από την κρίση χρέους στα μέσα του 2021.

Σε ένα ετήσιο εσωτερικό συνέδριο τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της εισηγμένης στην αγορά του Χόνγκ Κονγκ Yang Huiyan είπε ότι η αγορά δεν ανέκαμψε όπως αναμενόταν πέρυσι και ότι ήταν ακόμα σε διόρθωση. «Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η εταιρεία εφέτος μπορεί να είναι πιο σοβαρές από ό,τι φανταζόμαστε, πρέπει να ανταποκριθούμε με ψυχραιμία», δήλωσε ο πρόεδρος της Country Garden, Mo Bin. Ο Yang είπε ότι περίμενε ότι η αγορά θα «αιωρείται σε χαμηλό επίπεδο» το 2024, αλλά οι προοπτικές για διαφορετικές πόλεις και μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών θα αποκλίνουν όλο και περισσότερο. 

Η παράδοση κατοικιών παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα το 2024, δήλωσε μεταξύ άλλων η διοίκηση της εταιρείας, αναμένοντας να παραδώσει 480.000 σπίτια στους αγοραστές, 20% λιγότερα από τις 600.000 μονάδες που παρέδωσε το 2023, τις περισσότερες στη χώρα.

Ο Yang είπε τον περασμένο Μάρτιο ότι η εταιρεία θα κλείσει όλες τις παράπλευρες δραστηριότητές της εκτός από την κατασκευή - οικοδομικά έργα για άλλες εταιρείες - καθώς και την επιχείρηση ρομπότ κατασκευής, καθώς προσπαθούσε να ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους και να μειώσει το κόστος.

Η Country Garden ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι μέχρι στιγμής έχει εμπορευματοποιήσει 28 τύπους ρομπότ και έχει παραδώσει 2.890 μονάδες σε πελάτες. Η συμβατική κατασκευαστική μονάδα της έχει κατασκευάσει 30 έργα αξίας 24,4 δισεκατομμυρίων γιουάν και κατετάγη στην 11η θέση το 2023 στη χώρα όσον αφορά την κατασκευασμένη έκταση.