Σε τροχιά υλοποίησης το ευρωπαϊκό έργο STEROPE
Σε τροχιά υλοποίησης το ευρωπαϊκό έργο STEROPE

Σε τροχιά υλοποίησης το ευρωπαϊκό έργο STEROPE

Για την παραγωγή καθαρών καυσίμων από CO₂
Share Copy Link
RE+D magazine
04.11.2025

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο “STEROPE”, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής για την παραγωγή καθαρών καυσίμων από βιομηχανικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO₂),

Το έργο στο οποίο η HELLENiQ ENERGY, έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή, συγκεντρώνει 16 ερευνητικούς και βιομηχανικούς εταίρους από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και στοχεύει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας δέσμευσης και μετατροπής CO₂ σε καθαρά συνθετικά καύσιμα (e-fuels) για χρήση στην αεροπλοΐα και τη ναυτιλία – δύο από τους πιο δύσκολα απανθρακοποιήσιμους τομείς μεταφορών.
Το STEROPE εξασφάλισε χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Horizon Europe, κατακτώντας την πρώτη θέση μεταξύ 27 προτάσεων, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία και την επιστημονική του αξία.

Ισχυρή ελληνική συμμετοχή

Στο έργο συμμετέχουν τέσσερις ελληνικοί φορείς με καθοριστικό ρόλο:

Το ΕΚΕΤΑ (CERTH), που θα ηγηθεί της αξιολόγησης βιωσιμότητας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το ΚΑΠΕ (CRES), υπεύθυνο για την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών κοινωνικής αποδοχής.

Η AEGEAN Airlines, που θα αξιολογήσει τα συνθετικά καύσιμα για βιώσιμες αεροπορικές μεταφορές.

Η Danaos Shipping από την Κύπρο, η οποία θα εξετάσει τη χρήση των καυσίμων σε ναυτιλιακές εφαρμογές.

Η HELLENiQ ENERGY θα φιλοξενήσει την πιλοτική μονάδα παραγωγής καθαρών καυσίμων στο διυλιστήριο Ελευσίνας, όπου θα γίνεται δέσμευση των εκπομπών CO₂ και μετατροπή τους σε e-μεθανόλη και e-διμεθυλαιθέρα, που θα αποτελέσουν τη βάση για καύσιμα αεροπορικών και ναυτιλιακών κινητήρων.

Ευρωπαϊκή σύμπραξη και τεχνολογική καινοτομία


Στην κοινοπραξία συμμετέχουν κορυφαίοι φορείς από την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Σερβία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο, συνδυάζοντας ερευνητική τεχνογνωσία και βιομηχανική εμπειρία. Το έργο έχει τετραετή διάρκεια (2025–2029) και περιλαμβάνει την ανάπτυξη και λειτουργία πιλοτικής εγκατάστασης στην Ελευσίνα έως το 2028, με τελικές δοκιμές το 2029 σε αεροπορικό κινητήρα 1 MW και ναυτιλιακό κινητήρα 155 kW. Η επιτυχής ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει ορόσημο για την παραγωγή πράσινων καυσίμων σε βιομηχανική κλίμακα.