Σε καθεστώς ρύθμισης δάνεια ύψους €35 δισ.
Σε καθεστώς ρύθμισης δάνεια ύψους €35 δισ.

Σε καθεστώς ρύθμισης δάνεια ύψους €35 δισ.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες της Intrum Hellas έχουν ήδη εξυγιανθεί πλήρως και έχουν επιστρέψει στις τράπεζες δάνεια ύψους €8 δισ.
RE+D magazine
08.06.2023

Σε καθεστώς ρύθμισης βρίσκονται δάνεια ύψους €35 δισ, ενώ παράλληλα δάνεια ύψους €8 δισ. έχουν ήδη εξυγιανθεί πλήρως και έχουν επιστρέψει στις τράπεζες.

Το γεγονός επιβεβαίωσε η Μαρία Βέργη, General Manager, Commercial Restructuring Solutions της Intrum Hellas, από το βήμα του Risk Management & Compliance Conference προσθέτοντας παράλληλα ότι η Intrum έχει επαναφέρει σε πλήρη κανονικότητα δάνεια ύψους €3 δισ.

Αναφερόμενη στη δραστηριότητα των εταιρειών διαχείρισης, η κ. Βέργη τόνισε ότι χιλιάδες δανειολήπτες έχουν επανέλθει σε μια κανονική τραπεζική σχέση με προοπτικές πλήρους ή και αναπτυξιακής πλέον συνεργασίας με την Τράπεζά τους. Είναι ενδεικτικό ότι το 83% των εισπράξεων που έχουν πραγματοποιήσει οι servicers τα τελευταία τρία έτη προέρχεται από συναινετικές λύσεις, είτε ρύθμισης είτε οριστικής διευθέτησης κατόπιν συναινετικής συνεννόησης με τον δανειολήπτη, και μόλις το 17% από πλειστηριασμούς.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται αμείωτες και για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο στόχος των ρυθμίσεων έχει ανέλθει σε επίπεδο κλάδου σε άνω των €3 δισ. αυξημένος κατά 30% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, επισήμανε η κ. Βέργη.

Αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, η κ. Βέργη τόνισε ότι η πλατφόρμα έχει πολύ ουσιαστική παρουσία στην ρύθμιση οφειλών ιδιωτών και μικρών κυρίως επιχειρήσεων, με συνεχώς επιταχυνόμενα αποτελέσματα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέχρι το τέλος Μαΐου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 5.435 ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,83 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών. 

Ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα ενισχύθηκε τον μήνα Μάιο του 2023, μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, και ανήλθε σε 4.243, αυξημένος κατά 900 σε σχέση με τον μέσο όρο των έξι προηγούμενων μηνών. Αυξημένες κατά 50%, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ήταν και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων.

Σημαντική είναι, επίσης, η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε στο 72% τους τελευταίους έξι μήνες.