Σε εξέλιξη μεγάλο project στη Χαλκιδική
Σε εξέλιξη μεγάλο project στη Χαλκιδική

Σε εξέλιξη μεγάλο project στη Χαλκιδική

Το έργο αφορά σε 24 χλμ παράκτιας ζώνης στον Δήμο Νέας Προποντίδας.
RE+D magazine
01.02.2023

Ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα υλοποιείται τμηματικά στον δήμο Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, ο οποίος ενοποιεί το παραλιακό του μέτωπο από τη Νέα Ηράκλεια μέχρι τη Νέα Ποτίδαια, με μια ανάπλαση σε μήκος περίπου 24 χλμ. παραλιακής ζώνης.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά από έργα, υλοποιούνται κάποια άλλα και προχωρούν και τα τελευταία σε επίπεδο διαγωνισμών, που ενοποιούνται και διαμορφώνουν ένα παραλιακό μέτωπο ενιαίο σε μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής και συνάμα σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός παραθεριστικών κατοικιών Θεσσαλονικέων.

Για να έχει κάποιος μια συνολική εικόνα της εξέλιξης του μεγαλεπήβολου πρότζεκτ, από τα περίπου 24 χλμ. της παράκτιας ζώνης, τα 19 χλμ. έχουν ήδη δρομολογηθεί κι απομένουν οι μελέτες για τα υπόλοιπα περίπου 5 χλμ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή τη ζώνη, στους οικισμούς που θα διατρέχει το ενοποιημένο παραλιακό μέτωπο, υπήρξε επί χρόνια παρακμή, λόγω της μόδας των αυθαιρέτων των προηγούμενων δεκαετιών. Τα χρόνια της εγκατάλειψης όμως φαίνεται να αποτελούν παρελθόν, καθώς ο δήμος Νέας Προποντίδας ανέλαβε να εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης και ενοποίησης του παραλιακού μετώπου της περιοχής.

Το ύψος της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του σχεδίου ήταν δυσθεώρητο. Έτσι η δημοτική αρχή αποφάσισε να σπάσει σε τμήματα το παραλιακό μέτωπο και να αξιοποιήσει πολλές πηγές χρηματοδότησης, από ίδιους πόρους, κρατική χρηματοδότηση, ΕΣΠΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εννέα ολοκληρωμένα έργα

Τα επιμέρους έργα εξελίσσονται και σύμφωνα με την παρουσίαση που πραγματοποίησε ο δήμαρχος στο πλαίσιο του Money Show, ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα εξής:

1.Εσωτερική οδοποιία τμημάτων οδών Δ.Ε Μουδανιών (προϋπολογισμός μελέτης 11.500.000 ευρώ).

2.Εσωτερική οδοποιία τμημάτων οδών Δ.Ε Καλλικράτειας (προϋπολογισμός μελέτης 7.821.300 ευρώ).

3.Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Ν. Καλλικράτειας (προϋπολογισμός μελέτης 3.200.000 ευρώ).

4.Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Ν Ηράκλειας (προϋπολογισμός μελέτης 814.361,35 ευρώ).

5.Εσωτερική οδοποιία τμημάτων οδών στον οικισμό Ν. Μουδανιών (προϋπολογισμός μελέτης 5.600.000 ευρώ).

6.Εσωτερική οδοποιία τμημάτων οδών στον οικισμό Ν. Καλλικράτειας (προϋπολογισμός μελέτης 1.900.000 ευρώ).

7.Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων στα ΟΤ8 και ΟΤ38 περιοχής Αλμύρα Δ.Κ. Ν. Μουδανιών (προϋπολογισμός μελέτης 1.115.000 ευρώ).

8.Ανάπλαση δικτύου κοινοχρήστων χώρων στα ΟΤ5 και ΟΤ37 περιοχής Αλμύρα Δ.Κ. Ν. Μουδανιών (προϋπολογισμός μελέτης 599.990 ευρώ).

9.Ανάπλαση δυτικού θαλασσίου μετώπου Ν. Μουδανιών (προϋπολογισμός μελέτης 247.900 ευρώ).

Δύο μείζονες παρεμβάσεις που δημοπρατήθηκαν ήδη

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Καρρά, τα ήδη δημοπρατημένα έργα, η υλοποίηση των οποίων αρχίζει σύντομα είναι τα εξής δύο:

1.Βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη αστικών περιοχών του δήμου Νέας Προποντίδας.

2.Ανάδειξη μέρους του διατειχίσματος της Ν. Ποτίδαιας και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

Το πρώτο έργο έχει προϋπολογισμό 18,5 εκ. ευρώ και είναι πολύ σημαντικό για το συνολικό εγχείρημα της ενοποίησης και ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, καθώς περιλαμβάνει πλήθος παρεμβάσεων. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης". Μεταξύ άλλων προβλέπεται και η σύνδεση ζωνών του παραλιακού μετώπου, στο πλαίσιο της ενοποίησης, όπως Μουδανιών – Διονυσίου, Φλογητών – Ν. Πλαγίων, Φλογητών – Μουριών κτλ.

Το δεύτερο έργο είναι επίσης υψηλού προϋπολογισμού (3,25 εκ. ευρώ) και η αξία του είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς το Τείχος της Ποτίδαιας είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής.

Δύο έργα προς δημοπράτηση

Τα έργα που είναι προς δημοπράτηση, σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, είναι:

1.Ανάπλαση παραλιακής ζώνης δήμου Νέας Προποντίδας (προϋπολογισμός μελέτης 6 εκ. ευρώ). Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε χτες και η υποβολή των προσφορών θα γίνει μέχρι τις 9 Μαρτίου.

2.Ενίσχυση της μικροκινητικότητας στον δήμο Νέας Προποντίδας (έχει δύο ηλεκτρικά

ποδήλατα ΑΜΕΑ, με προϋπολογισμό μελέτης 247.987,60 ευρώ).

Έργα σε εξέλιξη

Τα έργα, που είναι σε εξέλιξη είναι:

1.Αποκατάσταση ζημιών παραλιακού τοίχου και πρανούς οδοποιΐας Νέας Ηράκλειας. Εξαιρετικά σημαντικό έργο, που αντιμετωπίζει την καθίζηση που είχε υποστεί το συγκεκριμένο τμήμα.

2.Βελτίωση υποδομών Αλιευτικού Καταφύγιου Νέας Καλλικράτειας.

3.Παρεμβάσεις αποκατάστασης της περιοχής του παραλιακού μετώπου Ν. Μουδανιών, από την ευρύτερη περιοχή της προβλήτας μέχρι την είσοδο του αύλειου χώρου του ανοιχτού θεάτρου και βρίσκεται εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα Ν. Μουδανιών.

Στο έργο, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνεται και το παραλιακό μέτωπο από Ν. Τρίγλια έως Ν. Πλάγια.

Η φιλοσοφία της ανάπλασης

Απομένουν για την ολοκλήρωση του σχεδίου, για να αποκτήσει ενιαίο προφίλ, με ποδηλατόδρομο, προσβάσεις, ελεύθερους χώρους, αστικό εξοπλισμό και εξυπηρετήσεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες όλο το παραλιακό μέτωπο από τη Ν. Ηράκλεια μέχρι τη Ν. Ποτίδαια, ορισμένες ακόμη μελέτες και υλοποίηση μικρότερων έργων.

Στις αναπλάσεις λαμβάνεται μέριμνα για ασφαλτοστρώσεις και επιστρώσεις με κυβόλιθους όπου είναι δυνατό, πεζοδρόμια εκατέρωθεν όπου υπάρχει διαθεσιμότητα χώρου ή έστω από τη μία πλευρά για τους πεζούς κατά μήκος των παραλιακών οδών, προκειμένου να διασφαλίζεται ταυτόχρονα η ελεγχόμενη κίνηση οχημάτων και πεζών, η δημιουργία ενός σχεδόν ενιαίου ποδηλατοδρόμου, ειδικοί διάδρομοι κίνησης, διαβάσεις, ράμπες και σήμανση για την απρόσκοπτη πρόσβαση και κίνηση των ατόμων με αναπηρίες, διαμόρφωση θέσεων στάσης και θέασης, φωτισμός, κάδοι απορριμμάτων, φυτεύσεις, παγκάκια κ.ά.

Παραλίες προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρίες

Μεγάλη σημασία έδωσε η δημοτική αρχή και στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες στο σύνολο της παραλιακής ζώνης της Νέας Προποντίδας. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται διάδρομοι πρόσβασης και αμαξίδια εισόδου στο νερό σε δυο παραλίες στον Άγιο Μάμα και στις παραλίες: Ν. Μουδανιά, Διονυσίου, Ν. Φλογητά, Ν. Πλάγια, Βεργιά, Ναυτίλος, Γεωργαλάς, Ν. Ηράκλεια, Ποτίδαια. Επίσης στα Νέα Μουδανιά και τη Νέα Καλλικράτεια τοποθετήθηκε σύστημα αυτόνομης πρόσβασης για ΑΜΕΑ «Sea Track», ενώ στο έργο «Ανάπλαση παραλιακής ζώνης Δήμου Νέας Προποντίδας» περιλαμβάνεται η κατασκευή τριών προκατασκευασμένων οικίσκων, ένας ανά Δημοτική Ενότητα (Ν. Μουδανιά, Ν. Πλάγια, Ν. Καλλικράτεια), για τη λειτουργία εξειδικευμένου αποδυτηρίου για άτομα με αναπηρίες.

πηγή: voria.gr