Σε δημόσια διαβούλευση νέα τουριστική επένδυση στο Άργος
Σε δημόσια διαβούλευση νέα τουριστική επένδυση στο Άργος

Σε δημόσια διαβούλευση νέα τουριστική επένδυση στο Άργος

Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
22.11.2022

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η επένδυση της οικογένειας Γυφτόπουλου στις εγκαταστάσεις της πρώην οικογενειακής κλωστοϋφαντουργίας, στη θέση Βράχος του οικισμού Μύλοι, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο και τον βιότοπο της Λέρνας.

Από την περασμένη βδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε σε διαβούλευση την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.), για την ανάπτυξη ενός προτύπου ήπιας ανάπτυξης ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό και τον οικοτουρισμό - αγροτουρισμό.

Στην έκταση των 101,587 στρεμ. προτείνεται η δημιουργία ενός βιωματικού και διαδραστικού πολιτιστικού χώρου, με τη δημιουργία ενός κέντρου Μυθολογίας και Ιστορίας και αντίστοιχου Θεματικού Πάρκου, με μικρό μουσείο, χώρο συνεδρίων, σε συνδυασμό με ένα cluster οικοτουρισμού με προϊόντα ΠΟΠ της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης εντάσσεται η πλήρης αποκατάσταση της έκτασης εντός της περιοχής παρέμβασης-μελέτης με την απομάκρυνση των ερειπωμένων κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και την εξυγίανση του εδάφους που χρησιμοποιείται παράνομα ως χωματερή, με στόχο την αποκατάσταση και αναβάθμιση του τοπίου, καθώς και την εξάλειψη των αρνητικών φαινομένων που έως σήμερα αποφέρουν καταστροφικές συνέπειες για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Τμήμα της περιοχής θα καλυφθεί με αμπελώνες γηγενούς ποικιλίας, καθώς και ελιές και οπωροφόρα δέντρα τα οποία θα καλλιεργούνται με βάση τους κανονισμούς της βιολογικής γεωργίας.