"Ριμπάουντ" στην αγορά γης για επενδύσεις στην Πολωνία το 2025
"Ριμπάουντ" στην αγορά γης για επενδύσεις στην Πολωνία το 2025

"Ριμπάουντ" στην αγορά γης για επενδύσεις στην Πολωνία το 2025

Ποια κεφάλαια επενδύουν και για ποιες αναπτύξεις σύμφωνα με έκθεση της Walter Herz.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
27.05.2025

Μετά από μια παρατεταμένη ύφεση, η αγορά γης για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων της Πολωνίας παρουσιάζει άνοδο το 2025.

Η σταθερή οικονομική προοπτικής για τη χώρα, μετέτρεψε την επιφυλακτικότητα των επενδυτών σε εμπιστοσύνη με αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση των διασυνοριακών κεφαλαίων να αναδιαμορφώσει το τοπίο στο real estate της χώρας. 
Με την Πολωνία να τοποθετείται ως στρατηγικός κόμβος logistics και κατοικιών στην Κεντρική Ευρώπη, οι εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων κινούνται γρήγορα για να εξασφαλίσουν οικόπεδα υψηλού προφίλ πριν από την κορύφωση της ζήτησης.

«Το 2025 διαμορφώνεται ως ένα σημαντικά πιο έντονο έτος σε συναλλαγές από ό,τι πέρυσι, με την μεγαλύτερη δραστηριότητα να αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο», δήλωσε ο Emil Domeracki, Εταίρος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Walter Herz, σε πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η εταιρεία συμβούλων ακινήτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα κεφάλαια στοχεύουν επιλεκτικά σε γη που προορίζεται για αναπτύξεις στον "Ιδιωτικό Ενοικιαζόμενο Τομέα" (PRS), στα logistics και σε αναπτύξεις μικτής χρήσης στις βασικές περιφερειακές πόλεις της Πολωνίας. Σημειώνεται ότι τα οικιστικά οικόπεδα παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος, ειδικά σε περιοχές αστικοποίησης με δυνατότητες αναδιάρθρωσης. 

Η Walter Herz εξασφάλισε πρόσφατα πάνω από 11,5 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές για τέτοια έργα, αξιοποιώντας τις συμμετοχές της στη Βαρσοβία, το Πόζναν και την Τρι-Σίτι για να ευθυγραμμιστεί τόσο με την εγχώρια όσο και με τη διεθνή ζήτηση.

Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα που έχουν παγιωθεί, όπως οι καθυστερήσεις στη χωροθέτηση και ένα παρωχημένο πλαίσιο αδειοδότησης, υπάρχει αισιοδοξία ότι οι ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης των μητρώων στεγαστικών δανείων και της πιθανής απλούστευσης των περιβαλλοντικών απαιτήσεων, θα καταστήσουν ταχύτερες τις διαδικασίες των συναλλαγών. «Για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και να ενισχυθεί η ταχύτερη ανάπτυξη, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν απλές και ψηφιοποιημένες διαδικασίες», αναφέρει η έκθεση.

Αυτό που δεν έχει συζητηθεί ευρέως, αλλά θα μπορούσε να μεταβάλει την ισορροπία για τους θεσμικούς παράγοντες, είναι η αυξανόμενη τάση για αγορά γης από εταιρείες στην Πολωνία. Οι εταιρείες αποκτούν ολοένα και περισσότερο γη όχι μόνο για άμεση ανάπτυξη, αλλά και για μακροπρόθεσμη στρατηγική τοποθέτηση, ιδίως γύρω από προγραμματισμένους κόμβους υποδομών, όπως νέοι σιδηροδρομικοί διάδρομοι και ζώνες ενεργειακής μετάβασης. Αυτή η κίνηση προβλέπει τόσο την αστική ανάπτυξη όσο και τις κρατικές επενδύσεις σε υποδομές, βασικά σήματα για τους έξυπνους επενδυτές.

Τα γειτονικά κεφάλαια από τη Γερμανία, την Τσεχία και τις χώρες της Βαλτικής εξακολουθούν να βρίσκονται πρώτα στις συναλλαγές, αλλά η απότομη αύξηση του ενδιαφέροντος από Τούρκους και επενδυτές της Μεσογείου δημιουργεί νέα δυναμική.