Πως θα λειτουργήσει το πρόγραμμα απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών
Πως θα λειτουργήσει το πρόγραμμα απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών

Πως θα λειτουργήσει το πρόγραμμα απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών

RE+D magazine
24.05.2022

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι πολίτες για το πρόγραμμα ανακύκλωσης κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Οπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος ψυκτικών του νόμου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της ομοσπονδίας ψυκτικών Ελλάδος Αναστάσιος Λυκίδης, «ο κόσμος θέλει να πάρει τις επιδοτήσεις, διότι όχι μόνο εξασφαλίζει χρήματα και μειώνει τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά με το πρόγραμμα αυτό, αναβαθμίζεται ενεργειακά το σπίτι του».

Η διαδικασία

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι οι συσκευές που μπορεί να αποσυρθούν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και οι καταψύκτες και το ποσό της επιδότησης, για τα ψυγεία είναι περίπου στα €150 και για τα κλιματιστικά από €300. Συγκεκριμένα, η επιδότηση για κάθε συσκευή, υπολογίζεται πως θα είναι από 35% έως και 50% της συνολικής αξίας της καινούργιας ηλεκτρικής συσκευής, που θα επιλέξουν οι πολίτες.

Ο κ. Λυκίδης τόνισε πως θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), τους πολύτεκνους, τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και τις μονογονεϊκές οικογένειες να προηγούνται και περιγράφοντας τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Επισήμανε: «Οι καταναλωτές θα πρέπει να γραφτούν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet τους οποίους έχουν για όλες τις χρήσεις του δημοσίου. Θα περιμένουν να βγει η έγκριση της αίτησης τους, στην οποία θα μπορούν να περιλαμβάνονται έως τρεις συσκευές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συσκευή να είναι λειτουργική. Θα έρθει ο τεχνικός να ελέγξει ότι το κλιματιστικό εάν είναι σε λειτουργία και θα αποσυρθεί με έναν συγκεκριμένο κωδικό. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσυρσης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό voucher, με το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να προβεί στην αγορά της καινούργιας ηλεκτρικής συσκευής, κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη».

«Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες πως η διαδικασία αποξήλωσης και επανασύνδεσης θα γίνεται μόνο από πιστοποιημένους με επαγγελματική άδεια τεχνικούς, οι οποίοι θα έρθουν να ελέγξουν πρώτα απ' όλα ότι λειτουργεί το μηχάνημα και μετά σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουν στην διαδικασία επανασύνδεσης. Υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον όσο πλησιάζει η ημερομηνία που θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων», υπογραμμίζει.