Ψηφιοποιούνται 400.000 οικοδομικές άδειες από το Δ. Αθηναίων και το ΤΕΕ
Ψηφιοποιούνται 400.000 οικοδομικές άδειες από το Δ. Αθηναίων και το ΤΕΕ

Ψηφιοποιούνται 400.000 οικοδομικές άδειες από το Δ. Αθηναίων και το ΤΕΕ

"Μπλόκο" στη γραφειοκρατία και οριστικό "τέλος" στο απέραντο χαρτοβασίλειο που επικρατεί στις υπηρεσίες.
RE+D magazine
19.09.2023

Στην ψηφιοποίηση 400.000 οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί σε μια περίοδο 58 ετών προχωρά άμεσα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Δήμος Αθηναίων, βάζοντας οριστικά τέλος στο απέραντο «χαρτοβασίλειο» που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στις υπηρεσίες πολεοδομίας της πρωτεύουσας.

Ειδικότερα, οι οικοδομικές άδειες, οι οποίες σήμερα είναι είτε σε έντυπη μορφή είτε σε μικροφίλμ, καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1960-2018. Ο αριθμός των ενδιαφερομένων για χορήγηση αντιγράφων ξεπερνά τους 120.000 ετησίως, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής σήμερα φτάνει ακόμη και τον ένα μήνα.  

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δημότες θα μπορούν να αντλούν τα ψηφιακά αρχεία τους.

Το 2024 θα έχει ψηφιοποιηθεί το 100% του αρχείου

Η διαδικασία «τρέχει» ήδη με ρυθμούς-εξπρές, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί τα στελέχη των Οικοδομικών Αδειών της χρονικής περιόδου 1981-2018, ενώ η ψηφιοποίηση των στελεχών θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, με την ένταξη και των ετών 1960-1980.  Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, θα ακολουθήσει η ψηφιοποίηση του συνόλου των φακέλων των οικοδομικών αδειών. Αυτό σημαίνει ότι θα ψηφιοποιηθεί το σύνολο των αρχείων που περιέχεται στους φακέλους: Τοπογραφικά,  Διαγράμματα Κάλυψης, Κατόψεις, Τομές, Όψεις, Τεχνικές Εκθέσεις, Ξυλότυποι και Θεμελιώσεις. Το 2024, με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχει ψηφιοποιηθεί το 100% των αδειών, τόσο του Δ. Αθηναίων, όσο και όμορων δήμων ή όσων υποστηρίζει διοικητικά.

Η ψηφιοποίηση των Οικοδομικών Αδειών εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, Θέση & Υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με φορέα διαχείρισης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Το έργο/δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.