"Ψαλίδι" στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών στην Αθήνα ζητεί ο Δήμος
"Ψαλίδι" στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών στην Αθήνα ζητεί ο Δήμος

"Ψαλίδι" στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών στην Αθήνα ζητεί ο Δήμος

Η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών και ζητούμενων τιμών μέσα στον δήμο κυμαίνεται σε ποσοστό από 28,6% έως και 53,6%
RE+D magazine
20.12.2022

"Ψαλίδι" στο μισό της αύξησης των αντικειμενικών αξιών σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Αθηναίων ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα παραπάνω εισηγείται ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης μετά την αναπροσαρμογή των τιμών που ενεργοποιήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2022 από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, και προκάλεσαν εκτίναξη των τιμών εκκίνησης σε όλες τις ζώνες του δήμου. 

Η πρόταση υπερψηφίστηκε ομόφωνα από τις δημοτικές παρατάξεις και θα κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Μπακογιάννης, με την πρόταση αυτή, ο δήμος Αθηναίων ουσιαστικά ζητεί να επανακαθοριστούν οι αντικειμενικές αξίες στο σύνολο των διαμερισμάτων της Αθήνας, καθώς έχουν διαπιστωθεί «αδικίες και μεγάλες στρεβλώσεις». Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αθηναίων εισηγήθηκε η μέγιστη αύξηση της τιμής των αντικειμενικών αξιών στα όρια του δήμου να μην ξεπεράσει το 55% συγκριτικά με τις τιμές του 2021.

Σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές του 2021, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επέφερε αυξήσεις που κυμαίνονται από +45% έως και +94,74%, σε 30 ζώνες εντός του Δήμου της Αθήνας και κυρίως στα χαμηλής συναλλακτικής αξίας ακίνητα.

Η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών και ζητούμενων τιμών μέσα στον δήμο κυμαίνεται σε ποσοστό από 28,6% έως και 53,6%.

Παρακάτω καταγράφονται οι αλλαγές στις τιμές ζώνης και το ποσοστό της αύξησης. Είναι ενδεικτικό ότι στην 6η δημοτική κοινότητα, η αύξηση στην τιμή εκκίνησης ανέρχεται σε ποσοστό 61%. Δηλαδή από τα 900 ευρώ που ήταν η κατώτερη, ανήλθε στα 1.450 και από τα 1.500 ευρώ που ήταν η ανώτερη τιμή έφτασε στα 1.850.

Book2.jpg

Η μεσοσταθμική αύξηση στην κατώτερη τιμή ζώνης διαμορφώθηκε στο +20,5%, ενώ στην ανώτερη στο 15,9%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αντικειμενική αξία για ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. στον δεύτερο όροφο της οδού Καποδιστρίου στο κέντρο της Αθήνας, με έτος κατασκευής το 1950 (72 έτη παλαιότητας) υπολογίζεται στο ποσό των 63.000 ευρώ . Σε απόσταση μόλις 50 μέτρων, για ένα ακίνητο με τα ίδια χαρακτηριστικά ένας αγοραστής βρίσκει:

- Ακίνητο 55 τ.μ., έτους κατασκευής 1962 στον τρίτο όροφο: Ζητούμενη τιμή: 41.000 ευρώ.

- Ακίνητο 50. τ.μ., έτους κατασκευής 1958 στον πρώτο όροφο: Ζητούμενη τιμή: 51.000 ευρώ.

- Ακίνητο 45 τ.μ., έτους κατασκευής 1960 στον δεύτερο όροφο: Ζητούμενη τιμή: 49.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, η εξομοίωση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων με την αγοραία τους αξία, καθώς και η συσχέτισή τους ως περιουσιακό κριτήριο με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έχει σημαντικές παρενέργειες σε ομάδες ευάλωτων πολιτών, καθώς τούς εξαιρεί από την πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα (στέγασης, αλληλεγγύης, θέρμανσης κλπ.), από την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο των παρόχων του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και την ελάχιστη έκπτωση κατά 50% για τον ΕΝΦΙΑ.