Προχωρά το project του κυβερνητικού πάρκου στην Δάφνη
Προχωρά το project του κυβερνητικού πάρκου στην Δάφνη

Προχωρά το project του κυβερνητικού πάρκου στην Δάφνη

Πρό των πυλών η προκήρυξη του διαγωνισμού
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
09.02.2023

Στην αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικοπέδου του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, που προορίζεται για τη δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Η περιοχή που θα απαλλοτριωθεί, συνολικής έκτασης 154,8 στρεμμάτων περίπου, βρίσκεται στα όρια του Μητροπολιτικού Κέντρου Αθήνας σε κεντρική περιοχή του Δήμου Δάφνης – Υμηττού. Στο χώρο υπάρχουν σήμερα 91 κτίρια συνολικής επιφανείας 88.000 τ.μ., το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα γκρεμιστεί (διατηρούνται τα 25) και θα κατασκευαστούν άλλα πέντε. Η συνολική δόμηση θα φτάσει τα 148.704 τ.μ., εκ των οποίων τα 98.000 τ.μ. θα αφορούν στα 5 νέα κτήρια.

Όπως έχει ανακοινωθεί, στο εν λόγω ακίνητο θα μετεγκατασταθούν 9 Υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) καθώς και φορείς του δημοσίου (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ ΑΕ, ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, ΕΤΑΔ ΑΕ), που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κάποιες διευθύνσεις ή και υπηρεσίες τους βρίσκονται στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό.

Η κατασκευή, το κόστος της οποίας εκτιμάται στα €250 εκατ., θα γίνει μέσω Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ),  και η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού αναμένεται μέσα στους πρώτους μήνες του 2023.

Ο διαγωνισμός, όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις, θα ακολουθήσει τα στάδια της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και στην συνέχεια της διενέργειας ανταγωνιστικού διαλόγου, όπου οι υποψήφιοι που θα προεπιλεγούν στο πρώτο στάδιο θα διαμορφώσουν τις τελικές προδιαγραφές της ανάπτυξης. Στόχος είναι οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν εντός του 2023.

Η δαπάνη για την απαλλοτρίωση ορίστηκε στα €31 εκατ., ποσό που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών.