Πέφτει η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια
Πέφτει η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια

Πέφτει η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια

Στήριζε την ελληνική αγορά το «Σπίτι μου»
Στυλιανή Ρουχωτά
31.10.2023

Η δραστηριότητα στην αγορά κατοικιών συνεχίζει να μειώνεται σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων γεγονός που αποτυπώνεται στην μείωση των εγκρίσεων στεγαστικών δανείων.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1996 υποχώρησαν οι αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο στις ΗΠΑ, καθώς τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών αποθαρρύνουν τους δανειολήπτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ζήτηση για στεγαστική πίστη παρουσίασε κάμψη κατά 6% σε επίπεδο εβδομάδας, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 ετών. Την ίδια στιγμή, οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση του υπάρχοντος στεγαστικού δανείου συρρικνώθηκαν κατά 7% σε επίπεδο εβδομάδας και κατά 11% σε επίπεδο έτους. Οι αιτήσεις αναχρηματοδότησης αντιστοιχούν πλέον σε λιγότερο από το 1/3 των συνολικών αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια. Πριν δύο χρόνια, αντίθετα, αποτελούσαν τα ¾ των αιτήσεων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων για αγορά κατοικίας -μια καλή ένδειξη μελλοντικού δανεισμού- μειώθηκαν στις 43.300 τον Σεπτέμβριο, από 45.400 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στη χώρα έχουν υποχωρήσει σε ένα εύρος μετά από μια ασταθή χρονιά και θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να καταλάβουν οι αγοραστές τι μπορούν τώρα να αντέξουν οικονομικά. Το πραγματικό επιτόκιο για τα νέα στεγαστικά δάνεια στην χώρα αυξήθηκε στο 5,01% τον Σεπτέμβριο, από μόλις 1,78% πριν από δύο χρόνια, ανέφερε η Τράπεζα.

Στήριζε την ελληνική αγορά το «Σπίτι μου»

Στην Ελλάδα σύμφωνα με την ΤτΕ η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω της λήξης του επιχορηγούμενου στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου», για το δε τέταρτο τρίμηνο του 2023, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4.03%. Ενώ το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,40%.